Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Η "ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ" ΜΕ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ



Αθήνα, 9 Αυγούστου 2012
Την περασμένη Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012, πραγματοποιήθηκε στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, παράσταση με δελφίνια με τη συνοδεία μουσικής και υπό το φως της πανσελήνου. Αντιπροσωπεία της Π.Φ.Π.Ο κατέθεσε αίτημα στην Εισαγγελία Αθηνών να παρέμβει για τη διακοπή της παράστασης βάσει του νόμου 4039/12 που απαγορεύει τη χρήση οποιουδήποτε είδους ζώου σε παρουσιάσεις και προγράμματα και για οποιονδήποτε σκοπό. Στη συνέχεια, την ημέρα και ώρα της παράστασης μετέβη στο  αστυνομικό τμήμα Σπάτων για να δώσει ένορκη κατάθεση. Δυστυχώς, όμως, όλες αυτές οι προσπάθειες προσέκρουσαν για άλλη μια φορά στην αδυναμία των μηχανισμών της πολιτείας να εφαρμόσει τη νομοθεσία, λόγω είτε της έλλειψης βούλησης είτε της κατά το δοκούν ερμηνείας των νόμων.

Η διεύθυνση του Αττικού Πάρκου προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες του νόμου χαρακτηρίζει κατ’ ευφημισμό τις παραστάσεις των δελφινιών ως «εκπαιδευτικές» παραπλανώντας το κοινό, και χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την άδικη και παράλογη επίθεση που δέχεται από τις φιλοζωικές οργανώσεις (!). Κάθε εχέφρων άνθρωπος, ωστόσο, μπορεί να αντιληφθεί ότι οι δεξαμενές των δελφιναρίων αδυνατούν εκ φύσεως να προσομοιάσουν το φυσικό περιβάλλον των κητών, με αποτέλεσμα αυτά να βασανίζονται και να πεθαίνουν πρόωρα. Η αιχμαλωσία οποιουδήποτε ζώου, εκτός των άλλων, το στερεί από τη φυσική και κοινωνική του ζωή και από τα διαρκή ερεθίσματα που είναι απαραίτητα για τη διαβίωση και την εξέλιξή του. 

Όσον αφορά την «εκπαιδευτικότητα» των θεαμάτων αυτών, διερωτιόμαστε πόσο εκπαιδευτική μπορεί να είναι μία παράσταση που εξαναγκάζει ζώα να κάνουν «κωλοτούμπες»  και άλλα κόλπα, εγκλωβισμένα μέσα σε μια μικρή «λεκάνη», όταν αυτά γεννήθηκαν για να διασχίζουν πέλαγα και ωκεανούς; Τέτοιες παραστάσεις μόνο ένα μήνυμα μπορούν να μεταδώσουν: ότι τα ζώα μπορούν να διαβιούν σε συνθήκες αιχμαλωσίας όσο εξυπηρετούν τις ανθρωποκεντρικές μας ανάγκες!

Επιπλέον, η επιχείρηση παρανομεί αφού δίνει παραστάσεις με δελφίνια που έχουν κατασχεθεί από το Δασαρχείο από το 2010, αλλά παραμένουν εκεί λόγω έλλειψης άλλου χώρου. Πόσο καιρό ακόμα οι αρχές θα εθελοτυφλούν και οι παραβάτες θα παραμένουν ατιμώρητοι;

Υποσχόμαστε ότι η Π.Φ.Π.Ο θα συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις, και σε συνεργασία με άλλους φορείς που αγωνίζονται για το ίδιο θέμα, την προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτή την παρανομία και νοοτροοπία.


Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων(*)
______________________________
(*) H Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδίαδημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 και είναι η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία στη χώρα. Σκοπός της είναι η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων με κάθε νόμιμο και ακτιβίστικο τρόπο. Έχει εκπονήσει μια σειρά επιστημονικών, εμπεριστατωμένων και ρεαλιστικών θέσεων για τα ζητήματα των ζώων και αγωνίζεται καθημερινά και νυχθημερόν για την υλοποίησή τους. Η Ομοσπονδία συνεργάζεται με επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, πολιτικούς, που αναγνωρίζουν και σέβονται τη ζωή στο σύνολό της. Επίσης, βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλους φιλοζωικούς φορείς εντός και εκτός Ελλάδας. Βασικός της στόχος είναι η αλλαγή στην αντίληψη, τη νοοτροπία και την κουλτούρα των πολιτών απέναντι στα ζώα, καθώς και του θεσμικού πλαισίου που διέπει την σχέση του ανθρώπου με αυτά. Ελπίζει ότι η χώρα μας, που γέννησε τον πολιτισμό, θα χτίσει σταδιακά μια σύγχρονη, ισότιμη και ηθική σχέση με τα ζώα, τη φύση και το περιβάλλον.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων δημιουργήθηκε το 2008 από το φιλοζωικό σύλλογο Χανίων Η Προστασία των Ζώων και έκτοτε δίνει καθημερινούς αγώνες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία όλων των ζώων χωρίς εξαίρεση. Στρατηγικός  στόχος της είναι να  πιέσει την Πολιτεία  να πάρει ριζικά και αποτελεσματικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, καταθέτοντας πλήρως υλοποιήσιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις στους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία. Παράλληλα, στοχεύει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τα ζώα με τον προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση, όπως αρμόζει σε κάθε νοήμον και συναισθανόμενο ον, μέσα από αντίστοιχες καμπάνιες και εκπαιδευτικό υλικό. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 110 νόμιμα σωματεία από όλη την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου