Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Μολυσμένος με βαρέα μέταλλα ο Δήμος Λαυρεωτικής»

Μολυσμένος με βαρέα μέταλλα ο Δήμος Λαυρεωτικής»
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Απριλίου 2011, 12:46
Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αττικής, κ. Νίκος Καντερές, με αφορμή τη σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία των πολιτών από τις ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, που διαπιστώθηκαν στον Δήμο Λαυρεωτικής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πρόσφατες δειγματοληψίες που έγιναν από το Περιβαλλοντικό Εργαστήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε χώρους του 1ου και 3ου Νηπιαγωγείου Λαυρίου έδειξαν ότι οι τιμές των βαρέων μετάλλων στο χώμα είναι πολύ πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές μετρήσεις, ο μόλυβδος, το αρσενικό και το κάδμιο έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα διεθνώς αποδεκτά όρια.

Τα δείγματα που αναλύθηκαν έδειξαν το καρκινογόνο αρσενικό, με όριο κινδύνου τα 55 μιλιγκράμ ανά κιλό (ppm), να φτάνει έως τα 2.350ppm.

Ο μόλυβδος, με όριο παρέμβασης τα 530 ppm, βρέθηκε να αγγίζει τα 12.500 ppm.

Αυτή η διαπίστωση προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλους τους κατοίκους και ιδίως στους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στα εν λόγω νηπιαγωγεία.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι τιμές των βαρέων μετάλλων υπερβαίνουν κατά δεκάδες φορές τα όρια που έχουν θεσπιστεί σε διεθνές επίπεδο και δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ερωτήθηκαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος, Παιδείας και Υγείας πότε θα πραγματοποιηθούν αυστηροί έλεγχοι στα σχολεία και στους δημόσιους χώρους, ώστε να διαπιστωθεί ποια σημεία κρίνονται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Επίσης, ζητήσαμε τη λήψη άμεσων μέτρων στα εν λόγω νηπιαγωγεία, καθώς πρόκειται αναμφισβήτητα για μία κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να αποτραπεί κάθε μελλοντικός κίνδυνος για την υγεία των παιδιών, των κατοίκων και των εργαζομένων στον Δήμο Λαυρεωτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου