Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ

Το μεγαλύτερο οργανωμένο πάρκο της Αθήνας που εκτείνεται σε 1.200 στρέμματα, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στον δήμο Ιλίου, προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να ανακάμψει και να αφήσει πίσω του τις εικόνες εγκατάλειψης που κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Αν και έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στο παρελθόν, εκ των οποίων ορισμένα συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως αυτό της χρηματοδότησης, τον τελευταίο χρόνο το πάρκο έχει μεταμορφωθεί τόσο με τη βοήθεια της νέας διοίκησής του όσο και με την έντονη δράση και παρουσία των εθελοντών.

Νέο πρόσωπο
Η εικόνα εγκατάλειψης που επικρατούσε σε πολλά σημεία της τεράστιας αυτής έκτασης έχει αλλάξει ριζικά και ένα ανανεωμένο πάρκο υποδέχεται πλέον τους χιλιάδες επισκέπτες που ειδικά τα Σαββατοκύριακα κατακλύζουν τον χώρο.

Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της και αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αττικής. «Τον τελευταίο χρόνο έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα για την ανάδειξη του πάρκου μέσω των πολλών δραστηριοτήτων που διοργανώνονται.

Προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε να συντηρούμε και να βελτιώνουμε συνεχώς την εικόνα του», αναφέρει η Τζούλια Τζώρτζη, διευθύντρια του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου. Η αλλαγή είναι εμφανής σε σχέση με την παλαιότερη εικόνα του πάρκου, όπου τα σημάδια εγκατάλειψης κυριαρχούσαν σε όλη την έκταση. Οι φυτεύσεις δέντρων και λουλουδιών, οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης εγκαταστάσεων είναι ορισμένες από τις πρώτες κινήσεις που έχουν γίνει προκειμένου το πάρκο να αλλάξει πρόσωπο. Σε μερικούς μήνες, μάλιστα, θα λειτουργήσει και το σύστημα ανακύκλωσης υδάτων που θα καλύπτει τις ανάγκες του πάρκου σε άρδευση και πυροπροστασία, ενώ στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Το δίκτυο εθελοντών
Καθοριστικός στο λίφτινγκ που έχει υποστεί το «Αντώνης Τρίτσης», είναι ο ρόλος του Δικτύου Εθελοντών του Πάρκου, οι οποίοι μέσω των πολλών δράσεων που οργανώνουν φροντίζουν για να διατηρηθεί το πάρκο ζωντανό. «Ο αριθμός των εθελοντών έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό.

Αν και στην αρχή συμμετείχαν στις δράσεις εθελοντές από τους γειτονικούς δήμους, σήμερα έρχεται κόσμος για να βοηθήσει απ’ όλη την Αττική, ακόμη και από περιοχές όπως το Φάληρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντώνης Βικελής, συντονιστής του Δικτύου Εθελοντών. Ωστόσο, η χρόνια εγκατάλειψη, η κακοδιαχείριση και η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης έχουν φέρει πολλές φορές το τεράστιο αυτό φυσικό πάρκο στο όριο της καταστροφής.

Το βασικότερο πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει είναι αυτό της χρηματοδότησης αλλά και της έλλειψης προσωπικού, καθώς οι τρεις υπάλληλοι που είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα του χώρου δεν επαρκούν. Όπως σημειώνει ο Σταύρος Μηλιώνης, αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού, έχει υπολογιστεί πως για τη συντήρηση όλης της έκτασης χρειάζεται ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.

Αν και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχουν εγκριθεί 1.800.000 ευρώ, ακόμη αυτό το ποσό δεν έχει εκταμιευθεί, λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών. Παράλληλα, άγνωστο παραμένει αν η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης θα συνεχίσει να προσέχει το πάρκο, λόγω έλλειψης χρημάτων.
Περιβαλλοντική εκπαίδευση
 Η πλούσια βιοποικιλότητα του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του και φυλάσσεται σαν θησαυρός τόσο από τον οργανισμό διαχείρισης όσο και από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που από το 2005 υλοποιεί δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης, οι οποίες γνωρίζουν μεγάλη ανταπόκριση από τους μικρούς επισκέπτες. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους, αφού κάθε χρόνο στα προγράμματα συμμετέχουν περίπου 6.000 μαθητές, που επισκέπτονται το πάρκο με το σχολείο τους, ενώ άλλοι τόσοι περίπου συμμετέχουν μεμονωμένα.

«Τα σημάδια βελτίωσης σε όλη την έκταση είναι ορατά και όλοι από την πλευρά τους βοηθούν στην ανάδειξη και συντήρησή του. Μέσω και των εκδηλώσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ο κόσμος έχει αντιληφθεί τον σημαντικό ρόλο του πάρκου. Οι κινήσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολιάζει η Πηνελόπη Πετράκου, υπεύθυνη προγράμματος της Ορνιθολογικής Εταιρείας στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Σπάνιο οικοσύστημα

Το πάρκο στο σύνολό του αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στην Αθήνα και μέσα στα 1.200 στρέμματα φωλιάζουν πολλά είδη ζώων όπως αμφίβια, ερπετά, μικρά θηλαστικά και σκαντζόχοιροι, ενώ καταφύγιο βρίσκουν και 182 είδη πουλιών, εκ των οποίων ορισμένα είναι σπάνια, όπως οι ερωδιοί και οι αλκυόνες. Μάλιστα, όπως σημειώνει η Πηνελόπη Πετράκου, τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί ο αριθμός των άγριων υδρόβιων πουλιών, όπως επίσης και ο αριθμός των ειδών που παρατηρούνται συνολικά στο πάρκο.

 Όσο πλούσια είναι πανίδα, εξίσου πλούσια είναι και η βλάστηση του πάρκου, όπου κυριαρχεί η χαλέπιος πεύκη. Κλήματα, φιστικιές και ελιές, κυπαρίσσια, κουκουναριές και κουτσουπιές, σε συνδυασμό με το βασικό στοιχείο του πάρκου, τις έξι τεχνητές λίμνες, δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου