Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ

Στο σφυρί βγαίνει το σπίτι που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κωστής Παλαμάς. Το διατηρητέο της οδού Περιάνδρου 5 στην Πλάκα, στο οποίο ο ποιητής μετακόμισε το 1935 μετά την έξωση που του είχε γίνει από το αρχοντικό της οδού Ασκληπιού, το διώροφο νεοκλασικό στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Φεβρουαρίου του 1943, δημοπρατείται την επόμενη Τετάρτη 12 Ιανουαρίου στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, με αρχική τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό του 1.066.000 ευρώ.
Κλασική αστική κατοικία της δεκαετίας του '20, το σπίτι της οδού Περιάνδρου φέρει εμφανή πάνω του τα σημάδια της εγκατάλειψης. Στην κηδεία του ποιητή έξω απ' αυτό το σπίτι μαζεύτηκαν χιλιάδες απλοί Αθηναίοι να τον αποχαιρετήσουν μεσούσης της γερμανικής κατοχής. Και το κατευώδιο μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα αντικατοχικά συλλαλητήρια.
Σε αντίθεση με το σπίτι της οδού Ασκληπιού, το σπίτι της οδού Περιάνδρου, μετά από κινητοποιήσεις κρίθηκε διατηρητέο το 1999 κι έκτοτε αφέθηκε να ριμάζει. Η δημοπράτησή του έφτασε και στη Βουλή μετά από ερωτήσεις των δύο Αιτωλοακαρνανών βουλευτών, Σοφίας Γιαννακά (ΠΑΣΟΚ) και Κώστα Καραγκούνη (Ν.Δ.) προς το υπουργείο Πολιτισμού. Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε την απάντηση του κ. Γερουλάνου, εάν βεβαίως επιλέξει να απαντήσει προφορικά στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως αν αυτό γίνει πριν από τη δημοπρασία της 12ης Ιανουαρίου.


ΠΗΓΗ  ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου