Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ Ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ;


6/9

Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ κατέθεσε προτάσεις για αλλαγές στο νόμο για την αυτοδιοίκηση διά του Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής   κ.  Γιώργου Δημαρά

Τις αδυναμίες του νόμου για την αυτοδιοίκηση συζητάει ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης με τις Περιφέρειες. Ο Υπουργός έστειλε επιστολή προς τις Περιφέρειες και ζήτησε προτάσεις για τα θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα που φάνηκαν από την εφαρμογή του νόμου .
Η Περιφέρεια Αττικής οργάνωσε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο   (4-9-2012)  για το θέμα. Ο πρόεδρος του Π. Σ. ζήτησε από τις παρατάξεις να καταθέσουν γραπτές προτάσεις.
Γραπτές προτάσεις κατέθεσε μόνο η παράταξη των Οικολόγων Στη συζήτηση που έγινε ο ειδικός αγορητής της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ Γιώργος Δημαράς τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Α. Για την  ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ:  Με τον νόμο καταργήθηκαν οι Νομαρχίες και τα Νομαρχιακά Συμβούλια και  στη θέση τους δημιουργήθηκαν οιΠεριφερειακές Ενότητες με επί κεφαλής έναν Αντιπεριφερειάρχη  που δεν έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί ούτε 3000 € το έτος.   Δεν υπάρχει  κανένα θεσμοθετημένο δημοκρατικό συλλογικό όργανο  στη θέση των παλαιών Νομαρχιακών Συμβουλίων .
 Ο νόμος αντί για αποκέντρωση στις Περιφέρειες έφερε συγκεντρωτισμό  που:
--Συντηρεί και αναπτύσσει την γραφειοκρατία,  αδυνατίζει ακόμη περισσότερο τον εποπτικό έλεγχο σε ζητήματα  προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας, (τήρησης περιβαλλοντικών όρων από  εργοστάσια, ,λατομεία, κλινικές κ.λ.π.)
---Περιορίζει την διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο.
Για τούτο απαιτείται αλλαγή στην δομή και λειτουργία των Περιφερειών.
 1) Να θεσμοθετηθούν συλλογικά δημοκρατικά όργανα ( Συμβούλια ) σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
  2) Η κάθε Περιφερειακή Ενότητα ( πρώην Νομός) να έχει μεγαλύτερη λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία.

Β.  Η  μεταφορά αρμοδιοτήτων  προς τις Περιφέρειες έγινε  σε περιορισμένο βαθμό. Η κεντρική  Κυβέρνηση  κράτησε με  την διορισμένη«ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ»  αρμοδιότητες  που  ανήκουν στις αιρετές περιφέρειες όπως την ίδρυση και επέκταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τα  πολεοδομικά σχέδια.
 Η «Αποκεντρωμένη Διοίκηση» ως μη εκλεγμένο όργανο δεν έχει κανένα αιρετό συμβούλιο άσκησης δημοκρατικού ελέγχου.
Προτείνεται να καταργηθεί ο θεσμός της μη αιρετής Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες στις ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ.

Γ.  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
1. Να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να γίνει απλή αναλογική.
2. Να γίνεται έμμεση εκλογή Περιφερειάρχη
3. Να δημιουργηθούν θεσμοί δημοψηφισμάτων και ανοιχτής διαβούλευσης.

Δ.    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Να είναι διαπαραταξιακές όλες οι  επιτροπές ( να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις) και ιδιαίτερα  η οικονομική επιτροπή που διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.
2. Να  διαμορφωθεί πλαίσιο που θα  προστατεύει το δημόσιο χρήμα  από κυκλώματα  εργολάβων, προμηθευτών, πολιτικών και δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου