Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

H ATTIKH OIKOΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ -ΣΧΟΙΝΙΑ




Σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ο περιφερειακός σύμβουλος της Αττικής Οικολογικής Απάντησης κ. ΚώσταςΔιάκος συμμετέχει στην εκπροσώπηση της Περιφέρειας Αττικής με την ιδιότητα του αναπληρωματικού μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπροσωπώντας την αντιπολίτευση στο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Μαραθώνα Σχοινιά .
Ο κ. Διάκος δήλωσε σχετικά:
«Οι πολύχρονοι αγώνες των οικολογικών κινημάτων στην Αττική για την προστασία της οικολογικής ισορροπίας σε μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες περιοχές , που εξακολουθούν να συντηρούν τη βιοποικιλότητα στην Αττική και οι οποίες έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 , εν όψει της κατασκευής ποδηλατοδρόμιου εκεί , πρέπει να εκφρασθούν στη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Μαραθώνα – Σχοινιά.
Η παγκόσμια αρχαιολογική σημασία του Μαραθώνα , η  ιστορική παράδοση της περιοχής και το αδιαμφισβήτητο της  οικολογικής προστασίας της από τη βάναυση και άγρια τουριστική εκμετάλλευση απαιτούν συλλογική κοινωνική στήριξη .
Στόχος της παρουσίας μας εκεί θα είναι η επαναφορά , στο μέτρο του δυνατού, των πραγμάτων στη φυσική τους διάσταση κι εξέλιξη , στην οποία θα υπάγεται η όποια ανθρώπινη , οικονομική η κοινωνική , δραστηριότητα μετά από τα ήδη διαμορφωμένα μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.»  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αντίθετη η ΑΤΤΟΙΚΑ με την πλωτή εγκατάσταση αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων στο λιμάνι της Ελευσίνας

Κατά την 26η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012 εκτός των άλλων συζητήθηκε η γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για μία σταθερή πλωτή εγκατάσταση αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται από πλοία τα οποία προσέρχονται στην περιοχή αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας της εταιρείας «ANTIPOLLUTION Α.Ν.Ε.».
Ο αρμόδιος για τις γνωμοδοτήσεις ο περιφερειακός σύμβουλος κύριος Προμπονάς , υπεύθυνος για τις γνωμοδοτήσεις των Μ.Π.Ε. κ. Προμπονάς ζήτησε την αναβολή του θέματος, επικαλούμενος την ανάγκη  καλύτερης πληροφόρησης ως προς τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Δήμου Ελευσίνας , στα διοικητικά όρια του οποίου πρόκειται να γίνει  το έργο και την απόφαση του αρμόδιου Οργανισμού Λιμένος για την παροχή του συγκεκριμένου χώρου για την πλωτή αυτή εγκατάσταση.
Παρεμβαίνοντας ο περιφερειακός σύμβουλος της Αττικής Οικολογικής Απάντησης κ. Κώστας Διάκος, κατέθεσε την απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Ελευσίνας, που διαφωνεί με  την εγκατάσταση αυτή αλλά και σχετικό έγγραφο του αρμοδίου Οργανισμού Λιμένος , από το οποίο προκύπτει ότι δεν παρέχεται η αδειοδότηση γι αυτή την χρήση στην ενδιαφερομένη εταιρεία. Ο κ. Διάκος υποστήριξε ότι η αναβολή της συζήτησης δεν έχει νόημα αφού υπάρχουν τα παραπάνω στοιχεία βάσει των οποίων ζήτησε την απορριπτική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εν λόγω Μ.Π.Ε.
Καταλήγοντας, ο Κώστας Διάκος παρατήρησε:
«Από τις έξι  γνωμοδοτήσεις επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που περιλαμβάνονται στη σημερινή Ημερήσια Διάταξη , οι τέσσερεις που αφορούν την περιοχή της Δυτικής Αττικής σχετίζονται με περιπτώσεις αποθήκευσης επικινδύνων αποβλήτων. Πρέπει κάποτε να παύσει αυτή η διαδικασία οικολογικής υποβάθμισης μιας περιοχής ήδη πολύ βεβαρημένης σε αυτό τον τομέα».
Εντύπωση τέλος προκάλεσε η μη τοποθέτηση της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχου για τη Δυτική Αττική κας. Δήμου πάνω σε αυτό το θέμα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου