Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ
Σε προηγούμενο άρθρο μου στις αρχές Αυγούστου στην τελευταία πρόταση σημείωνα το εξής: « (η ανατολική παράλια είναι) ένα κόσμημα, το οποίο για την ώρα κρύβεται κάτω από την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης και οράματος».
Έπειτα από περίπου 3 μήνες ήρθε η ώρα δυστυχώς να επιβεβαιωθώ και να πρέπει να το επαναλάβω: η παράλια μας είναι ένα σπάνιας ομορφιάς κόσμημα, το οποίο αυτή τη στιγμή κρύβεται καλά κάτω από την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης και οράματος.
Στο νομαρχιακό συμβούλιο της 16ης Νοέμβριου θα συζητηθεί η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ανάπτυξη της ανατολικής παράλιας, ώστε να παραχωρηθεί πιθανόν σε «ικανούς» ιδιώτες. Ο Δήμος σε αυτά τα δεδομένα έμεινε αδρανής, δεν ενημέρωσε τους τοπικούς φορείς, ούτε καν το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, που είναι κομμάτι του δήμου και θα μπορούσε να κινητοποιήσει το πιο δραστήριο και πρωτοπόρο κομμάτι του δήμου μας, τους νέους. Μήπως προτιμά να το κρατά ανενεργό, μην τυχόν και «καπελώσει» καμία προσπάθεια του δήμου η των άλλων ΝΠΔΔ;..
Οι τοπικές εφημερίδες ασχολούνταν με το θέμα της παραπάνω συζήτησης στη νομαρχία το περασμένο Σάββατο 7 Νοέμβριου, ενώ ο δήμος αποφάσισε να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο κυριολεκτικά στο παρά πέντε για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα (!) τη Δευτέρα 16/11 στις 12 το μεσημέρι, 7 ώρες πριν τη συζήτηση του θέματος στη νομαρχία!!! Και η προχειρότητα δε σταματάει εκεί! Παρόλο που το ζήτημα της παράλιας είναι πολύ σοβαρό από μόνο του, η δημοτική μας αρχή βάζει προς συζήτηση αλλά 7 θέματα!
Η «ανάπλαση» της παράλιας θα περιλαμβάνει κτίρια με ύψος 7,5μ. στην ανατολική παράλια, όταν στις παράλιες των δήμων Άλιμου, Ελληνικού, Βούλας και Βουλιαγμένης το μέγιστο ύψος ορίζεται στα 4,5μ. , δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν αναψυκτήρια - εστιατόρια «μικρής» κλίμακας, υπαίθριο αμφιθέατρο 100 θέσεων και θερινός κινηματογράφος με τραπεζάκια.
Κάποιος μπορεί να πει ότι αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να σταματήσει η παράλια να είναι ένας τεράστιος μαχαλάς και παρκινγκ λεωφορείων με ορδές λουόμενων, τότε όμως ποιος θα μας προστατέψει από την άναρχη ανάπτυξη και την ηχορύπανση; (Έχετε δει εσείς ποτέ την αστυνομία με ντεσιμπελομετρο να κάνει έλεγχο;) Είναι νωπές οι μνήμες όταν τα νυχτερινά κέντρα απέναντι από τη Βάρκιζα λειτουργούσαν ως μπουζουκερί και ακούγαμε ποτέ έκανε φάλτσο ο τραγουδιστής! Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ο κινηματογράφος θα παραμείνει κινηματογράφος, όταν στη Βάρκιζα σε απόσταση 500 μέτρων από τη παράλια λειτουργούν συνολικά 4 αίθουσες τους καλοκαιρινούς μήνες και δε θα μετατραπεί σε «πολιτιστικό κέντρο»; Η ανάπτυξη με όρους «τσίρκου» δεν αρμόζει στη περιοχή μας,
Όλοι εμείς οι ενεργοί πολίτες πρέπει να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, να προστατεύσουμε και να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον με ύποπτες αναμορφώσεις. Είναι ζήτημα όλων μας να έχουμε ελεύθερους χώρους, πραγματικά ήπιες μορφές ανάπτυξης και λειτουργική αξιοποίησης των ακτών μας, ώστε να μπορεί κάποιος να αθληθεί ή να απολαύσει τη φύση και τη θάλασσα, χωρίς παρεμπόδιση της πρόσβασης του στον αιγιαλό, την ηχορύπανση, τα καυσαέρια και τα σκουπίδια.
Η ανατολική παράλια μπορεί να γίνει ένα πρότυπο πράσινο πάρκο, δενδροφυτεμένο με αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα απαραίτητα κτίρια να είναι βιοκλιματικά και σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνουν τα 3,5 μέτρα ύψος. Να δημιουργηθεί πολιτιστικό κέντρο, που τους καλοκαιρινούς μήνες να μπορεί να φιλοξενήσει εκθέσεις, ενώ το χειμώνα να μπορεί να διατεθεί στους συλλόγους της περιοχής για τη στέγαση τους. Όλα τα κτίσματα να είναι μικρά και πλήρως ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον. Η περιοχή μας δεν έχει ανάγκη από κινηματογράφους με οθόνες προβολής, τοίχους 7 μέτρων, θηριώδη κτίρια έκτασης 1.000 και πλέον τετραγωνικών μέτρων, τεράστιες εκτάσεις στάθμευσης και κέντρα διασκέδασης και εστίασης για 1.000 και πλέον άτομα πάνω στην άμμο!
Θέλουμε έναν πνεύμονα πράσινου πολιτισμού και άθλησης και όχι ένα απέραντο Λούνα Παρκ. Θέλουμε πραγματική αξιοποίηση της παράλιας, ώστε να έχει ζωή όλο το χρόνο και όχι ένα απέραντο σκουπιδότοπο το χειμώνα και χώρο εμποροπανήγυρης το καλοκαίρι. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη ποιότητα ζωής των οικογενειών μας βορά στον κάθε «ικανό επενδύτη».
Η δυναμική μας πρέπει να γίνει συνείδηση σε κάθε ασυνείδητη πολιτική αρχή, οποιασδήποτε βαθμίδας και αν είναι.

Καζούρης Ευστράτιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου