Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΙΨΕΙ ΤΟ TRAFFICKING

ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (13-16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

 

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Οι διακινητές (traffickers), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εμπορία ανθρώπων θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες κυρώσεις και τα θύματα τους θα τυγχάνουν καλύτερης προστασίας και βοήθειας, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νομοθεσίας το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία από το ΕΚ την Τρίτη. Οι νέοι κανόνες θα αφορούν την εμπορία ανθρώπων στη βιομηχανία του σεξ και σε περιπτώσεις εκμετάλλευσης εργασίας, παραδείγματος χάριν, σε κατασκευαστικές εργασίες, το γεωργικό τομέα ή για οικιακή εργασία.

Η εμπορία ανθρώπων πραγματοποιείται για διάφορους λόγους. Οι νέοι κανόνες καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας, επαιτείας, αφαίρεσης οργάνων, παράνομων υιοθεσιών και καταναγκαστικών γάμωνΗ νέα νομοθεσία, λοιπόν, καλύπτει ένα μεγαλύτερο εύρος περιπτώσεων "εκμετάλλευσης" συγκριτικά με την απόφαση-πλαίσιο του 2002 (την οποία και θα αντικαταστήσει), επεκτείνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την παροχή προστασίας σε περισσότερα θύματα.

Το κείμενο, στο οποίο συμφώνησαν οι αντιπρόσωποι του ΕΚ και του Συμβουλίου, θεσπίζει τους ελάχιστους κανόνες σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων στον τομέα της εμπορίας ανθρώπων και εισαγάγει κοινές διατάξεις που θα ενισχύσουν την πρόληψη του εγκλήματος και την προστασία των θυμάτων.

Μετά την έγκριση της εν λόγω οδηγίας, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεση τους δύο έτη προκειμένου να την ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου