Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗς ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

.Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πολιτιστική κληρονομιά, από άποψη δεοντολογίας, προστασίας, διπλωματικής προσέγγισης, προσπαθειών διεθνούς συνεργασίας κι άλλα συναφή ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, εξετάστηκαν στη διεθνή ημερίδα που διοργανώθηκε την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Στη συνάντηση μετείχαν διακεκριμένοι ομογενείς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μεταξύ των εισηγητών από τη Διασπορά ήταν ο διεθνώς καταξιωμένος νομικός, Γιώργος Μπίζος, από τη Ν. Αφρική, ο καθηγητής Συμεών Συμεωνίδης, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Willamette (ΗΠΑ) και επίτιμος πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Συγκριτικού Δικαίου, ο Αλέξης Μανθεάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Δράσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα (IPSACI), ο Δημήτρης Βαφειάδης, από τη Ν. Αφρική, εκ μέρους της Νεολαίας ΣΑΕ και άλλοι.
Το συνέδριο διοργανώθηκε  από το «Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Η. Κρίσπη», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ενώ τέλεσε  υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ενώ θα χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών, καθηγητής Ηλίας Κρίσπης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης.
«Η Ελλάδα έχει πληγεί επανειλημμένως από την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών. Μείζον ζήτημα, παγκοσμίου ενδιαφέροντος, εξακολουθεί να είναι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα» τόνισε  η πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών «Η. Κρίσπη», δρ. Αναστασία Σαμαρά-Κρίσπη.
«Παρ’ όλο που καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες, το όλο θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, εξακολουθεί να εμφανίζει κενά και αδυναμίες. Σήμερα, επιδιώκονται ρυθμίσεις, κυρίως μέσω διεθνών συμβάσεων, διεθνούς συνεργασίας, αποφάσεων Διεθνών Οργανισμών, αλλά και με την ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων, μέσω της λεγόμενης διπλωματικής οδού» υπογράμμισε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου