Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΞΕΦΡΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ...

Στα όρια της.. ανθρωπιστικής κρίσης φτάνει η κατάσταση της οικονομική ανέχειας των πολιτών της Αθήνας. Άνεργοι, άστεγοι και άποροι αποτελούν πλέον μόνον αριθμούς σε ένα τρομακτικό ποσοστό που ανεβαίνει καθημερινά λόγω των οικονομικών μέτρων και της κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Ξεπέρασαν τους 100.000 οι άνεργοι που προστέθηκαν στους καταλόγους του ΟΑΕΔ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το μήνα Σεπτέμβριο οι άνεργοι έφτασαν τους 774.059, έναντι 763.295 τον Αύγουστο.


Τα συνδικάτα κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για το χειμώνα ανεβάζοντας τον αριθμό των ανέργων πάνω από το ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Την ίδια ώρα με το πολυνομοσχέδιο παγώνει η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων μέχρι τη λήξη του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014, ενώ τον βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας θα έχουν πλέον οι επιχειρησιακές συμβάσεις.


Τις συμβάσεις αυτές θα μπορούν να τις υπογράφουν τα 3/5 των εργαζομένων σε μια επιχείρηση με τον εργοδότη. Αυτό θα ισχύει και στις μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν κάτω από 20 άτομα. Το ΙΝΕ -ΓΣΕΕ εκτιμά ότι με τη νέα αυτή ρύθμιση οι μισθοί θα μειωθούν έως και 20% και επισημαίνει ότι ακόμη και σε μια επιχείρηση 5 ατόμων εάν συμφωνήσουν οι 3 εργαζόμενοι θα μπορούν να συστήσουν ένωση προσώπων και να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών.


Παράλληλα, οι νέοι άστεγοι και άποροι ξεπερνούν το 20% του ελληνικού πληθυσμού και οι ουρές στα συσσίτια μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα.


Όπως προκύπτει από τους αριθμούς, αυξάνονται ραγδαία οι συμπολίτες μας, που εξαρτώνται αποκλειστικά από την «καλοσύνη των πλουσιοτέρων», τις δωρεές και τη βοήθεια των δήμων και της εκκλησίας για να μπορέσουν να επιβιώσουν.


Οι αιτήσεις στο Ίδρυμα της «Τράπεζας Τροφίμων» έχουν πολλαπλασιαστεί και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, λόγω της ανοδικής πορείας της ανεργίας και των μέτρων λιτότητας.


Σύμφωνα με την «Τράπεζα Τροφίμων», μέσα σε μόλις ένα χρόνο στην Αττική ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια αυξήθηκε κατά 35%.


Ίδια εικόνα και στα συσσίτια των δήμων και της εκκλησίας, με την Αρχιεπισκοπή να υπολογίζει τις μερίδες που διανέμονται ημερησίως σε 10.000.


Μάλιστα πολλοί από όσους ζητούν βοήθεια δεν είναι άστεγοι, αλλά άνθρωποι που πρόσφατα απολύθηκαν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.


Τα στοιχεία προκαλούν τρόμο και εξηγούν τη ραγδαία αύξηση όσων δεν έχουν στο τραπέζι τους ούτε ένα πιάτο φαΐ.
Από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2011 καταγράφηκαν 213.241 άνεργοι επιπλέον, την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 15-24 έφτασε το 42,4%.


Ιδιώτες μέσω της πρωτοβουλίας «Μπορούμε» (Boroume.gr) επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο διανομής τροφίμων, υποκαθιστώντας τον κοιμώμενο κρατικό μηχανισμό.


Αναστασία Γαλάνη

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου