Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ...

Στο ΧΥΤΑ Φυλής βρίσκεται ο εισαγγελέας και σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με τους απεργούς που κατέλαβαν τη χωματερή. Την ίδια στιγμή 4 διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται παραταγμένες κοντά στο χώρο του ΧΥΤΑ, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι 500 εργαζόμενοι. Οι περίπου 1.000 καταληψίες έχουν στήσει μπλόκο περιφρούρησης της χωματερής, ενώ δηλώνουν ότι είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η κυβέρνηση στείλει τα ΜΑΤ. Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε η αποκομιδή των σκουπιδιών από ιδιώτες. Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Αθηναίων απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και από τους δύο πλευρές.


Νωρίτερα, λάδι στη φωτιά της ήδη σκληρής αντιπαράθεσης, έριξε το θερμό επεισόδιο μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και των εργαζομένων στην καθαριότητα. Συγκεκριμένα, η σύσκεψη μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου, δημάρχων και απεργών, που ήταν να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής επί της ουσίας δεν άρχισε ποτέ, αφού τα πνεύματα οξύνθηκαν από την αρχή.

Συγκεκριμένα η φωτιά άναψε όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλο να ανακαλέσει τις δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Βήμα FM 99,5» για «Καμόρα" και "αυγό του φιδιού» και εκείνος αρνήθηκε. «Τι μας καλέσατε τότε;», αναρωτήθηκαν οι απεργοί, που αποχώρησαν από τη συνάντηση, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη σύγκρουση».

Νωρίτερα πάντως, η προϊστάμενη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου ζήτησε να τηρηθεί αυτόφωρη διαδιακασία για όσους παραβιάζουν το νόμο και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η κυρία Ράϊκου ακολούθησε προηγούμενη επείγουσα υγεινομική διάταξη που υπέγραψε το μεσημέρι ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει ως «επιστράτευση» των απεργών.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η διάταξη δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και έτσι, αμέσως μετά τη δημοσίευση, το περιεχόμενο της διάταξης θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή.

Μέσα στις επόμενες 3 ώρες πρέπει να ξεκινήσει η αποκομιδή απορριμμάτών όμως κανείς δεν ξέρει ακόμη εάν θα επιτάξουν απεργούς εργαζόμενους ή εάν οι δήμοι θα συνεργαστούν με ιδιώτες για να μαζευτούν τα σκουπίδια.

Μεταξύ άλλων, η διάταξη περιλαμβάνει χρηματικές ποινές, αλλά και φυλάκιση για όσους εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους.

Πλέον, οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει δεδομένη εντολή από την Εισαγγελία να ανοίξει η χωματερή της Φυλής.

Σε ιδιώτες ανέθεσε την αποκομιδή ο Περιφερειάρχης Αττικής

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, σε εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και της σημερινής υγειονομικής διατάξεως επείγουσας ανάγκης αποκομιδής απορριμμάτων που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, ανέθεσε, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, το συγκεκριμένο έργο σε 3 ιδιωτικές εταιρείες, με την εντολή να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων από ευαίσθητους για τη Δημόσια Υγεία χώρους.

Τα απορριμματοφόρα ξεκίνησαν το έργο της αποκομιδής από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα σχολεία σε συνεργασία με την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών.


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου