Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

Προς το τέλος τους φαίνεται ότι οδεύουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον με τη μορφή που έχουν σήμερα, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε σήμερα να πραγματοποιήσει αύριο την τελευταία (;) 24ωρη απεργία* μετά τη σχετικά πρόταση της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ, που έχει και την πλειοψηφία στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τη συνέχιση με άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Μ' αυτό τον τρόπο βρέθηκε μία χρυσή τομη με τις υπόλοιπες παρατάξεις (ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΝ) που προτείναν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Τώρα καλούνται αύριο στις 4 το απόγευμα να πουν την απόψή τους τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων εργαζομένων των δήμων της Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη έχουν επιδοθεί τα φύλλα επιστράτευσης σε εργαζομένους τόσο στην Αττική (οι πληροφορίες είναι αλληλοσυγκρουόμενες, καθώς συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι αυτό έχει γίνει σ' ένα μικρό ποσοστό, ενώ η κυβέρνηση στο μεγαλύτερο- σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν ότι μέχρι αύριο η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί) όσο και στη Θεσσαλονίκη (εκεί φαίνεται ότι οι επιδόσεις των φύλλων επιστράτευσης έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί) και η αποκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι η αποκομιδή ξεκίνησε μεν αλλά με τη συμμετοχή λίγων εργαζομένων (στην Αθήνα, για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι γίνεται σήμερα μόνο στο Σύνταγμα και στην Ερμού από 40 άτομα) και υπολογίζουν ότι θα μπει σε κανονικούς ρυθμούς τη Δευτέρα, ενώ κυβέρνηση και δήμοι τονίζουν ότι πραγματοποιείται κανονικά από σήμερα το βράδυ.

Σκέψεις για λήξη της απεργίας και πριν την επιστράτευση

Να υπενθυμίσουμε ότι σκέψεις για λήξη της απεργίας υπήρχαν και από πριν, καθώς ο κλάδος έχει ήδη κουραστεί και οι περισσότερο ρεαλιστές που -αν δεν υπήρχαν οι εμπρηστικές δηλώσεις Κουκουλόπουλου περί «Καμόρας», αποκομιδής των σκουπιδιών μέχρι της Δευτέρα κ.λπ.- θα είχαν ήδη εισηγηθεί μετά την τελευταία πρόταση της ΚΕΔΕ να πάνε σε λήξη της απεργίας.

Πόσω μάλλον που μετά την πολιτική επιστράτευση το επιχείρημα για την επιστροφή στην εργασία είναι και πραγματικό και πιεστικό, αφού μετά την κήρυξη της απεργίας εκτός των άλλων υπάρχει και οικονομική αιμοραγία των εργαζόμενων, με αποτέλεσμα να μειώνονται ακόμη περισσότερο οι -έτσι κι αλλιώς- πετσοκομένες αμοιβές τους.

Άλλωστε, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενόψει και του συνεδρίου της Ομοσπονδίας τον προσεχή Απρίλιο ή Μάιο, κάθε άλλο παρά χαμένοι είναι από αυτή τη σύγκρουση με την κυβέρνηση...

Ξεκίνησε η αποκομιδή

Μετά από αυτές τις εξελίξεις αναμένεται να ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς η αποκομιδή των δεκάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων που έχουν συσσωρευθεί στις γειτονιές των δήμων της Αττικής, αποκομιδή η οποία ωστόσο -όπως είπε και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ- θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί. Στόχος είναι, λοιπόν, κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου την επόμενη Παρασκευή να μην υπάρχουν σκουπίδια όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους των δήμων της Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να είναι ελαστική, αναφορικά με τη συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή κινητοποίηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ωστόσο, από το βράδυ και μετά τα ψέμματα για τους απεργούς τελείωσαν, καθώς σε περίπτωση που αρνηθούν να παρουσιαστούν στη εργασία τους αντιμετωπίζουν Αυτόφωρο και κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Ήδη μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλύτερος δήμος της Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων αναμένει να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ώστε να βγουν τα απορριματοφόρα στους δρόμους.

Η στάση της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Όπως προαναφέρθηκε, τη νομική παράμετρο γνωρίζουν πολύ καλά οι συνδικαλιστές-ηγεσία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αντιλαμβάνονται πλέον ότι δεν μπορούν να πιέσουν και άλλο τις καταστάσεις.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στην aftodioikisi.gr του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος είπε πως «δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε. Δε μας επιτρέπεται. Αν κάποιος πάρει το χαρτί, θα πρέπει να πάει να δουλέψει», του α' αντιπροέδρου και προέδρου του ΣΕΔΑ Βασίλη Πολυμερόπουλου (ΝΔ), που δήλωσε ότι «με την επίταξη δεν είναι εύκολα τα πράγματα· κανείς δεν παίρνει την ευθύνη να πει στον άλλον να μην πάει, διότι αυτός κινδυνεύει...», αλλά και του β' αντιπροέδρου Γιώργου Χαρίση (ΣΥΝ), ο οποίος υπογράμμισε πως «πρέπει να πάνε στη δουλειά τους. Δεν τους ζητάμε και δε θέλουμε να διακινδυνεύσουν το μεροκάματό τους».

Π. Κ. Μακεδονίας: Επιστράτευση διά... χειρός αστυνομικού διευθυντή

Στην περιφέρεια του αναπληρωτή περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να κάνουν αποκομιδή των σκουπιδιών με φύλλα επιστράτευσης που υπέγραψε ο... αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Βασίλης Σταυρίδης.

Ο ίδιος ο αναπληρωτής περιφερειάρχης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρνείται να υπογράψει τις σχετικές κλητεύσεις, και οι εργαζόμενοι του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, όπου και εστάλησαν πρώτα τα φύλλα επιστράτευσης, διά στόματος του αναπληρωτή γραμματέα της ΠΟΕ-ΟΤΑ Μηνά Μοναστηρίδη, θεωρούν τις επιδόσεις «παράνομες και παράτυπες» (κλικ εδώ).

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου