Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ο ΚΑΜΙΝΗΣ "ΣΥΓΧΩΝΕΥΕΙ" 1200 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ...

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ----- Τον «μπαμπούλα» της 6ης δόσης που καθυστερεί και της «στάσης πληρωμών που θα χτυπήσει πρώτα τους δήμους και μετά το κεντρικό κράτος» χρειάστηκε να επιστρατεύσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης για να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, έστω και με απώλειες, η συγχώνευση τριών φορέων με 1.200 εργαζομένους.
Προηγουμένως, όμως, είχε διαμαρτυρηθεί για την... επιμονή των εργαζομένων που ήθελαν να μπουν στην αίθουσα λέγοντας ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος αλλά και επειδή «δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις υπό "καθεστώς τρομοκρατίας"»! Παρά ταύτα, αρεκτοί από τους εκατοντάδες εργαζομένους που βρίσκονταν έξω από το κτίριο κατάφεραν να εισέλθουν «σπάζοντας» την προστασία των ΜΑΤ τα οποία είχαν επίσης επιστρατευθεί.

Οι τρεις φορείς που συγχωνεύονται είναι ο Πολιτισμικός Οργανισμός (ΠΟΔΑ), τα Μουσικά Σύνολα (ΔΑΜΣ) και ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης (ΟΝΑ). Περισσότερες από τρεις ήταν οι ώρες που κράτησε η συζήτηση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και χαρακτηρίστηκε από ένταση, η οποία όμως περιορίστηκε μόνο σε φραστικές αποδοκιμασίες. Συνολικά ο δήμος έχει δεκαοκτώ φορείς και από την αρχή της θητείας Καμίνη είχε ξεκινήσει μια συζήτηση για συγχωνεύσεις ώστε να μην υπάρχουν τόσο πολλά διοικητικά συμβούλια, ξεχωριστά λογιστήρια και αυξημένο κόστος.

Η δημιουργία τόσο πολλών φορέων χρησιμοποιήθηκε συχνά για «βόλεμα» δημοτικών συμβούλων που εξασφάλιζαν και εισοδηματικές ενισχύσεις μέσω των αμοιβών τους ενώ συχνά προέκυπταν αλληλοκαλύψεις. Ο ίδιος ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε χθες «ανωμαλία» το γεγονός ότι ο ο ΟΝΑ έχει Πολιτιστικά Κέντρα και είναι εκείνος που συνεργάζεται με τη Λυρική Σκηνή για την «Οπερα της Βαλίτσας» ενώ υπάρχει ο ΠΟΔΑ.

Το θέμα των συγχωνεύσεων έμοιαζε στη σύλληψη ορθολογικό αλλά στην εκτέλεση κατέληξε σε οδύσσεια. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι που πήραν το λόγο, όπως οι Θ. Μπαλασόπουλος, Β. Πολυμερόπουλος και Α. Βίτσιος, επισήμαναν τις διαδοχικές αλλαγές πορείας της αρχής Καμίνη στο θέμα ζητώντας αναβολή για να γίνει ουσιαστική διαβούλευση. Τις αλλαγές πορείας παραδέχτηκε και ο κ. Καμίνης αποδίδοντάς τες όμως στην προσπάθεια να μην τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας. Η πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας ήταν και το στοιχείο που κινητοποίησε τους διαμαρτυρόμενους καθώς η μεταφορά μπορεί να θεωρηθεί νέα πρόσληψη και να προσκρούσει στα περιοριστικά μέτρα του Μνημονίου.

Ο κ. Καμίνης επανέλαβε πολλές φορές ότι λαμβάνονται πρόνοιες για να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία θέση εργαζομένου προκαλώντας αποδοκιμασίες από τον κόσμο, του είδους «δεν σε πιστεύουμε» ή «έτσι λέγατε και με τους συμβασιούχους». Πολλοί από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Καμίνη δήλωσαν ρητά ότι ψηφίζουν υπέρ της συγχώνευσης των τριών φορεών με προϋπόθεση τη μη απώλεια θέσεων εργασίας. Ωστόσο, δεν αποφεύχθηκαν οι απώλειες: η πρόεδρος των Μουσικών Συνόλων Κυριακή Μπιλιάνη καταψήφισε διαβάζοντας ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΔΑΜΣ «υπέρ της αυτονομίας του». Επίσης, η πρόεδρος του ΠΟΔΑ Αννα Φιλίνη απείχε από την ψηφοφορία αφού διάβασε απόφαση του δικού της Δ.Σ. που ζητούσε αναβολή και διαβούλευση.

Η πρόεδρος του ΟΝΑ Παναγιώτα Ψαράκη (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ - ομάδα Χ. Παπουτσή) δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας. Αλλωστε εκείνη θα είναι και η πρόεδρος του νέου φορέα όπως είπε ο Γ. Καμίνης, ο οποίος χτύπησε και το χέρι στο τραπέζι για να αναγγείλει την τοποθέτησή της επειδή προηγουμένως η κ. Ψαράκη είχε κατηγορηθεί για «προσωπικές αντιπαραθέσεις» και ευνοιοκρατία.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου