Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

«Football» βρεφών στην Ελλάδα του 1901!


Ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους αποτελούσε η εγκατάλειψη και έκθεση βρεφών. Πρόβλημα το οποίο μάστιζε την ελληνική κοινωνία –σε υπερθετικό βαθμό– την πρώτη εκατονταετία. Ελάχιστοι φορείς προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με πρώτο το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών. Στο οποίο όμως εναπόθεταν τα έκθετα βρέφη σχεδόν όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να δηλώνει αδυναμία περίθαλψης των εγκαταλελειμμένων ψυχών. Έτσι, συχνά οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο για «φουτ-μπολ των βρεφών».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό που διαδραματίστηκε την 21η Ιουλίου του 1901 και προκάλεσε αίσθηση. Είκοσι πέντε έκθετα είχαν σταλεί από τον Πειραιά στο Βρεφοκομείο Αθηνών, το οποίο με τη σειρά του τα επέστρεψε στο Δημαρχείο Πειραιά. Ο αναπληρών εκείνη τη στιγμή τον δήμαρχο αρνήθηκε όμως να τα παραλάβει. Έτσι τα οκτώ από αυτά εστάλησαν στη Διεύθυνση της Αστυνομίας, ενώ δεκαπέντε παρέλαβαν κάποιες γυναίκες που τα συνόδευσαν από τη Αθήνα μέχρι τον Πειραιά.

Η… τραγοκωμωδία δεν σταμάτησε εδώ. Η Αστυνομία με συνοδεία δύο αστυφυλάκων απέστειλε με αμάξι τα οκτώ έκθετα… ξανά στο Βρεφοκομείο. Εκεί, στην εξώπορτα, τους ανέμεναν δύο υπάλληλοι που δεν ήθελαν με κανένα τρόπο να τα δεχθούν. Κατέφθασε και ο διευθυντής του Βρεφοκομείου, ο οποίος επιδοκίμασε την πράξη των υπαλλήλων. Κάποιοι συγκεντρωμένοι περαστικοί εξοργίστηκαν. Ένας εξ αυτών, υπάλληλος των ιπποσιδηροδρόμων, επιχείρησε να μεσολαβήσει υπέρ των δυστυχών εκείνων υπάρξεων, όταν ξαφνικά οι δύο υπάλληλοι έβγαλαν τα πιστόλια τους και τον τραυμάτισαν στο κεφάλι. Το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο από τις εφημερίδες, οι οποίες θεώρησαν υπεύθυνο το Δήμαρχο Πειραιώς. Χαρακτηριστικό είναι το πικρόχολο πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ, η οποία συνιστούσε στον αιρετό άρχοντα «να βάλετε την μάχαιράν σας εις την θήκην, διότι δεύτερος Ηρώδης είναι περιττός εις την ιστορίαν».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:.M LAGANA

http://mikros-romios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου