Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Σκουπίδια : Και επίσημα οι ΦΟΣΔΑ Α.Ε.

Στην επιβεβαίωση του ρεπορτάζ ότι οι ΦΟΣΔΑ θα μετατραπούν σε ιδιωτικού δικαίου προχώρησε με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της σημερινής ημερίδας** που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος.

Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους αιρετούς αλλά και από του εργαζόμενους στον ΕΣΔΚΝΑ.

Αν και ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε μόνο στο ΦΟΣΔΑ Αττικής, η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις διορθώσεις στον «Καλλικράτη», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα αφορά και τους υπόλοιπους 12 ΦΟΣΔΑ της χώρας.

Τέλος του έτους ο διεθνής διαγωνισμός

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας επιβεβαιώθηκε ότι ο διεθνής διαγωνισμός για τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων στην Αττική (δύο στη Φυλή, χωρητικότητας 1.300.000 τόνων αποριμμάτων, ένα στο Γραμματικό χωρητικότητας 127.500 τόνων και ένα στην Κερατέα χωρητικότητας 90.000 τόνων) θα διεξαχθεί στα τέλη του έτους.

«Όλα τα έργα θα γίνουν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Ο λόγος; Δεν υπάρχουν χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που να μην έχει τα εργοστάσια, που θέλουμε να κάνουμε. Στη λογική του υπουργείου περιλαμβάνεται η διαλογή, η κομποστοποίηση, αλλά και η διαχείριση. Όμως, θέλουμε ρεαλιστικές λύσεις που χρησιμοποιούνται παντού στην Ευρώπη».

Δεν χρειαζόμαστε τέσσερα εργοστάσια

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημερίδας εκφράσθηκαν έντονες επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα των τεσσάρων εργοστασίων, καθώς λόγω της κρίσης η παραγωγή απορριμμάτ6ων μειώνεται το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, η περιφερειακή σύμβουλος, Ηρώ Ζερβάκη έκανε λόγο για ετήσια μείωση της τάξης του 17%, προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες πολίτες ίσως να κληθούν να πληρώσουν χρήματα για εργοστάσια κουφάρια που δεν θα αξιοποιηθούν εφόσον συνεχίσει η μείωση των παραγομένων απορριμμάτων». Παράλληλα, όπως σημείωσε ο Φίλιππος Κυρκίτσος από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, «υπάρχουν πολλά εργαλεία για να εκτρέψουμε πολύ μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων με αυτονόητα μέτρα. Μιλάμε για τέσσερα μεγάλα έργα χωρίς να έχουμε κάνει τα αυτονόητα που θα μείωναν έως το 2015 την παραγωγή απορριμμάτων στους 600.000 - 700. 000 τόνους ετησίως», πρόσθεσε.

Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα του κόστους αν τόνο των εισερχόμενων απορριμμάτων που ανέρχεται σήμερα σε περίπου 50 ευρώ, ενώ είναι πιθανό με τα νέα εργοστάσια να διπλασιαστεί, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος κατασκευής των τεσσάρων εργοστασίων αναμένεται να ξεπεράσει τα 430 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το 30% από κοινοτικούς πόρους και το υπόλοιπο με κεφάλαια των ιδιωτών που θα αναλάβουν το έργο. Επιπλέον, όπως είπε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, η περιφέρεια μπορεί να συμβάλει με 100 εκατ. ευρώ.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου