Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Έπειτα από δυο σεισμούς και πολλές καθυστερήσεις στην ανακαίνισή του, το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αναμένεται να ανοίξει και πάλι τις πύλες του για το κοινό, τον επόμενο Φεβρουάριο. Δεν πρόκειται για κάποιο τυχαίο θέατρο καθώς στην εκατονταετή και πλέον ιστορία του έχει φιλοξενήσει κορυφαία ονόματα της Τέχνης.

«Ονειρευόμαστε ένα θέατρο-πόλο πολιτιστικής έλξης για όλη τη Μεσόγειο» δηλώνει ο γενικός γραμματέας του δήμου Πειραιά, Στέλιος Διαμαντίδης, ο οποίος ήταν αυτός που σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, αποκάλυψε ότι το θέατρο αναμένεται να παραδοθεί στο δήμο και στο κοινό τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Το θέατρο θα έχει χωρητικότητα 600 θέσεων.



Η αποκατάσταση του θεάτρου από τους σεισμούς του 1981 και του 1999 δημοτικού θεάτρου Πειραιά εντάχθηκε το 2006, στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσής του είχε οριστεί για τον Ιανουάριο του 2010. Έκτοτε δόθηκαν τέσσερις παρατάσεις, που οδηγούν στην τελική παράδοση του έργου τον Φεβρουάριο του 2012.

Το κόστος ανακαίνισης του θεάτρου εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικά στα 39 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από το Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Το έργο έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Εκτός των άλλων στο θέατρο έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες αποκάλυψης των ζωγραφικών έργων που υπήρχαν στις οροφές του θεάτρου και είχαν καλυφθεί. Παράλληλα η σκηνή επισκευάστηκε, με στόχο, να διατηρηθεί η παλιά εντυπωσίακή ξύλινη σκηνή και να εξοπλιστεί με σύγχρονα μέσα.

Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά θεωρείται το κορυφαίο σωζόμενο ελληνικό θεατρικό κτίριο του 19ου αιώνα. Το 1980 ανακηρύχθηκε προστατευόμενο μνημείο ως «έργο τέχνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου