Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Στο κόκκινο η εγκληματικότητα λόγω κρίσης




Στο έλεος ληστών, διαρρηκτών και πάσης φύσεως «μακρυχέρηδων» βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά, πεζοί και ιδιοκτήτες καταστημάτων που βλέπουν το βιός τους να γίνεται έρμαιο στα χέρια αδίστακτων κακοποιών, οι οποίοι «χτυπούν» καθημερινά, «λεηλατώντας» τις περιουσίες.

Το φαινόμενο είναι καθημερινό. Δεκάδες μεταμεσονύκτιες ληστείες σημειώνονται σε βενζινάδικα, περίπτερα, ταχυφαγεία καθώς αυτά αποτελούν τον εύκολο στόχο. Την ίδια ώρα, διαρρήκτες μπουκάρουν ανενόχλητοι σε διάφορες οικίες, εκκλησίες και επιδίδονται σε πλιάτσικο, ενώ πολύ εύκολα υψώνουν τα όπλα όταν γίνουν αντιληπτοί από τον εκάστοτε ανυπεράσπιστο ιδιοκτήτη.

Τα στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στην Ελλάδα της κρίσης, οι δείκτες εγκληματικότητας παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση, δημιουργώντας αίσθημα τρόμου και φόβου στους πολίτες, με την αστυνομία να υποδύεται τον ρόλο του απλού παρατηρητή, καθώς οι δυνάμεις για περιπολίες δεν επαρκούν και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό είναι τεράστιες.

Οι περιπολίες της νεοσύστατης ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του αστυνομικού της γειτονιάς έφεραν αποτελέσματα, ωστόσο λόγω της ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας, η αστυνόμευση μοιάζει αδύνατη. 

Σπείρες διαρρηκτών δρουν ανενόχλητες σε φτωχογειτονιές της Αθήνας, ενώ ολοένα και συχνότερα παρατηρείται η τάση να επισκέπτονται πλέον και τις πιο κοσμικές γειτονιές του λεκανοπεδίου, όπου διαμένουν εύποροι πολίτες. Ένοπλοι ληστές «μπουκάρουν» σε καταστήματα, ακόμη και όταν υπάρχουν θαμώνες, ξηλώνουν ΑΤΜ τραπεζών, αρπάζουν τσάντες και πορτοφόλια πεζών, επιβατών στα ΜΜΜ, δίχως να υπάρχει φόβος. Παράλληλα, ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα κρούσματα εγκληματικότητας και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. Αν και πριν από μερικά χρόνια η συχνότητα και ο τρόπος δράσης των ληστών- διαρρηκτών φάνταζαν ως σενάρια βγαλμένα από ταινίες του Χόλυγουντ, πλέον αποτελούν καθημερινό εφιάλτη των κατοίκων της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα ποσοστά εγκληματικότητας το 2011 έχουν αυξηθεί σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010.

Δείτε τους πίνακες





Δείτε τα ποσοστά και σε άλλες περιοχές:

      

«Έβαλαν στο μάτι» τα περίπτερα

Μεροκαματιάρηδες περιπτερούχοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων ψιλικών, από τον Άγιο Παντελεήμονα, μέχρι τη Φιλαδέλφεια και από το Παλαιό Φάληρο μέχρι την Κηφισιά νιώθουν απροστάτευτοι και προσπαθούν να περιφρουρήσουν τις περιουσίες τους, καθώς ουκ ολίγες φορές η «πραμάτεια» τους έκανε… φτερά. Ηzougla.gr επικοινώνησε με ιδιοκτήτη περιπτέρου στα Βόρεια Προάστια. Πρόσφατα, έπεσε θύμα διαρρηκτών. 

Όπως μας εξηγεί, το περιστατικό προστίθεται σε μία μεγάλη σειρά ληστειών στις περιοχές των Βριλησσίων, Πεντέλης, Μελισσίων και Αμαρουσίου. Σπείρα δρα ανενόχλητη κάτω από τη μύτη της αστυνομίας και καρπώνεται πολλές χιλιάδες ευρώ από τα κλοπιμαία. Άλλωστε, τσιγάρα, κάρτες κινητής τηλεφωνίας «μοσχοπουλιούνται» στη μαύρη αγορά. 

Όπως μας περιγράφει, λίγο μετά τις 4:00 τα ξημερώματα, δύο άγνωστοι πλησιάζουν το περίπτερό του. Αφού απενεργοποιούν τις λάμπες φωτισμού που είναι τοποθετημένες περιμετρικά, εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι, σπάνε το λουκέτο, ανοίγουν σε κλάσματα δευτερολέπτου την πόρτα και γεμίζουν δύο μαύρες σακούλες σκουπιδιών με όλα τα εμπορεύματα. Στη συνέχεια επιβιβάζονται στο όχημα και γίνονται καπνός

   MAIRI LAGANA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου