Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Κραυγή αγωνίας για τα παιδιά του Χατζηπατέρειου Ιδρύματος


idryma1_thumb_medium630_473
Σε έκκληση για βοήθεια αναγκάζεται να προβεί το Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών (Κ.Α.Σ.Π.) του Ιδρύματος "Χατζηπατέρειο" λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει έπειτα από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Εκπρόσωποι του Κέντρου επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη για αύξηση των δωρεών, προκειμένου να μην  διακοπεί η λειτουργία του.

Το Κ.Α.Σ.Π. δημιουργήθηκε το 1973 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πιο έμπειρα κέντρα στον τομέα της αποκατάστασης παιδιών με εγκεφαλική παράλυση. Στα 38 χρόνια λειτουργίας του έως σήμερα, περίπου 2.000 παιδιά έχουν επωφεληθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό από τις υπηρεσίες του, με μέση διάρκεια θεραπείας τα τέσσερα χρόνια.
Σημαντικό ρόλο στην μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία του Κέντρου διαδραματίζουν το άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό του, η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί, καθώς και το γεγονός ότι προσφέρονται στον ίδιο χώρο όλες οι υπηρεσίες τις οποίες έχουν ανάγκη τα συγκεκριμένα παιδιά και οι οικογένειές τους.
Μια από τις βασικές αρχές της λειτουργίας του Κ.Α.Σ.Π. αποτελεί η εξής:
"Το να µαθαίνεις να µοιράζεσαι, να εκφράζεις τις επιθυµίες και τις ανάγκες σου, αλλά να σέβεσαι αντίστοιχα και του άλλου, συνιστά για το παιδί µε αναπηρία το εφαλτήριο για το κτίσιµο και την διαµόρφωση της προσωπικότητάς του, ώστε ως ενήλικας να µπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσµατικά όλες τις πλευρές της ζωής του».
Η θεραπεία των παιδιών που φιλοξενούνται στο Κέντρο περιλαμβάνει α) φυσιοθεραπεία, β) εργοθεραπεία, γ) λογοθεραπεία και δ) ειδική διαπαιδαγώγηση και κοινωνικοποίηση.
Παράλληλα, το Κ.Α.Σ.Π. παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν σε συμπληρωματικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές, που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη θεραπεία. Μεταξύ των δραστηριοτήτων αυτών συγκαταλέγονται οι ανταλλαγές επισκέψεων µε άλλα σχολικά πλαίσια, η ζωγραφική, η μουσικοθεραπεία και η θεραπευτική ιππασία.
idryma5_thumb_medium630_891
idryma6_thumb_medium630_891
idryma7_thumb_medium630_891
Τα προηγούμενα χρόνια, το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Κέντρου καλυπτόταν σε ποσοστό 35% από δηµόσιες πηγές χρηματοδότησης (ασφαλιστικά ταµεία και επιχορήγηση της νοµαρχίας) και κατά 65% από δωρεές, χορηγίες και έσοδα από εκδηλώσεις.
Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης, η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό και, για το λόγο αυτό, έχει προκύψει επιτακτική ανάγκη για αύξηση των δωρεών προκειμένου να μην διακοπεί η λειτουργία του.
Όποιος επιθυμεί να προσφέρει τη βοήθειά του, μπορεί να επικοινωνήσει με τον κ. Φραγκίσκο Λεβαντή στα τηλέφωνα 210 - 2825622 και 6942 - 460868 ή στο e-mail ike@otenet.gr

 MAIRI LAGANA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου