Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΡΕΥΣΤΟ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΒΑΣΕΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Σύνδεση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με το δημόσιο έλλειμμα προβλέπει νομοσχέδιο που είχε συντάξει στις αρχές του έτους ομάδα νομικών, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.

Η χρηματοδότηση των κομμάτων, σύμφωνα με τις προτάσεις, θα μειώνεται έως και 5%, εφόσον το ετήσιο έλλειμμα υπερβαίνει το 3%.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", δίνει τη δυνατότητα στα πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση (αν π. χ. έχουν πιάσει 1% αντί για 1,5%, που ισχύει σήμερα).

Με ένα δηλαδή έλλειμμα της τάξεως του 10% το 2011 θα σήμαινε για το 2012 μία μείωση της τάξεως των 2/3 της τακτικής επιχορήγησης που προβλεπόταν στο νομοσχέδιο (7,7%), εφόσον η μείωση έφτανε στο ανώτερο όριο που προβλεπόταν.

Επιτρέπεται ακόμα η ιδιωτική ενίσχυση από φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με μόνη προϋπόθεση αυτό να γίνεται επώνυμα.

Οι ιδιωτικές ενισχύσεις έως 1.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο συνδέονται με την καταβολή ενός μέρους της κρατικής χρηματοδότησης.

Την υποχρέωση δημοσιοποίησης των χορηγήσεων για ποσά άνω των 500 ευρώ έχουν και οι υποψήφιοι βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο μεγάλα κόμματα επιχείρησαν τους προηγούμενους μήνες να πείσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ρυθμίσει με κάποιο τρόπο το χρέος τους που προσεγγίζει τα 235 εκατομμύρια ευρώ.

"Είτε διασπαστούν είτε μείνουν ως έχουν κινδυνεύουν να πάθουν αυτό που έπαθε το ελληνικό κράτος: να πτωχεύσουν" είναι τα λόγια ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ένα ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.







news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου