Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Όλο και πιο πολλοί Έλληνες πάνε μόνοι τους στον ψυχίατρο...



Ένα ακόμη επακόλουθο της κρίσης

Στο… φουλ δουλεύουν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και οι ψυχιατρικές κλινικές του ΕΣΥ! Ολοένα περισσότεροι Έλληνες οδηγούνται πλέον, θέλοντας και μη, λόγω της κρίσης, στον ψυχίατρο. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα σχεδόν ένας στους δύο ψυχικά ασθενείς μπαίνει για νοσηλεία με τη θέλησή του.

Από το 2009 μέχρι σήμερα καταγράφεται αύξηση κατά 8,7% στη ζήτηση ψυχιατρικών υπηρεσιών, με τις συναισθηματικές διαταραχές, ιδίως τις κρίσεις πανικού και την...
κατάθλιψη να καταλαμβάνουν ολοένα μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα των ψυχικών ασθενειών.

Η αγωνία για το αύριο, η αβεβαιότητα που προκαλεί το κλείσιμο επιχειρήσεων, η αύξηση της ανεργίας, η αδυναμία πληρωμών, οι περικοπές των μισθών δοκιμάζουν τα όρια των περισσοτέρων ανθρώπων. Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων τα ραντεβού με τους ψυχίατρους έχουν πολλαπλασιαστεί, στα δε Επείγοντα καταγράφεται σταθερή αύξηση των περιστατικών που διαγιγνώσκονται με οξεία κρίση άγχους.
Ευάλωτοι οι νέοι
Είναι ενδεικτικό ότι στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της «ναυαρχίδας» των δημόσιων ψυχιατρείων της χώρας, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου οι γιατροί εξέτασαν περισσότερους από 36.000 ανθρώπους. Το περασμένο έτος το ΨΝΑ επισκέφθηκαν κατόπιν ραντεβού συνολικά 39.000 άτομα με ψυχικές, συναισθηματικές και άλλες διαταραχές. Είναι ενδεικτικό ότι εφέτος το 17% των ανθρώπων που πήγαν στα Επείγοντα του ΨΝΑ είναι ηλικίας 18 έως 30 ετών!

Οι ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι η περίοδος των εορτών πυροδοτεί τέτοιου τύπου διαταραχές ή τις επιτείνει εφόσον υπάρχουν.

«Αναμένεται αύξηση των περιστατικών. Ήδη τα σημάδια που έχουμε από τις αυξημένες επισκέψεις στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας δεν είναι θετικά. Κατακλυζόμαστε από ανθρώπους που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και ταλαιπωρούνται από ψυχοσωματικά συμπτώματα, ιδίως αγχώδεις διαταραχές, φοβίες, κρίσεις πανικού. Μας ζητούν βοήθεια, πολλοί δε ομολογούν με ντροπή ότι δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τους ψυχίατρο» λέει ο κ. Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, ψυχίατρος στο ΨΝΑ Αττικής και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγίων Αναργύρων.

Αύξηση 103% διαπιστώνεται στις εισαγωγές της Ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Μια αύξηση που, σύμφωνα με τον διευθυντή της, κ. Κώστα Αλεξανδρόπουλο, «αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην καταθλιπτική διάθεση που προκαλεί η οικονομική κατάσταση της χώρας στους πολίτες. Άλλοι αντιστέκονται σθεναρά σε αυτή την κατάθλιψη, άλλοι όμως δεν αντέχουν και λυγίζουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο όρος depression (κατάπτωση, κατάθλιψη) αναφέρεται και στην οικονομία και στη ψυχολογία…» λέει ο ειδικός.

Αυξάνονται οι συναισθηματικές διαταραχές
Σύμφωνα με ειδικούς του χώρου της ψυχικής υγείας, τα τελευταία τρία χρόνια καταγράφεται σημαντική διαφοροποίηση, όχι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική σε ό,τι αφορά τα περιστατικά. Τα στοιχεία του ΨΝΑ δείχνουν αύξηση των συναισθηματικών διαταραχών κατά 2% μέσα σε μια διετία. Κατά τους γιατρούς, πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αύξηση, δεδομένου ότι οι αλλαγές στον χάρτη των ψυχικών νοσημάτων γίνονται με αργούς ρυθμούς και σε βάθος χρόνου, και έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο στην κοινωνία. «Εάν καταγράφεται αύξηση των συναισθηματικών διαταραχών στα Επείγοντα του ΨΝΑ, όπου φτάνουν τα βαριά και οξεία περιστατικά κάθε νόσου, αναλογίζεται κανείς τις διαστάσεις της συγκεκριμένης διαταραχής σε ευρύτερο πλαίσιο» επισημαίνει ο κ. Μεγαλοοικονόμου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αγχώδεις διαταραχές, οι κρίσεις πανικού, τα προβλήματα ύπνου, η δυσφορία, η ήπια κατάθλιψη είναι στην καθημερινότητα για ποσοστό 30- 40% των Ελλήνων, ενώ μικρό ποσοστό εκδηλώνει πιο βαριά συμπτώματα όπως αυτοκτονικές τάσεις λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Μάλιστα, περισσότερο πλήττονται τα άτομα ηλικίας 21-35 ετών από το άγχος τόσο για την έλλειψη επαγγελματικών προοπτικών όσο και για τους όρους που προδιαγράφουν το εργασιακό παρόν τους.

Εκούσια πια σε πολλές περιπτώσεις η νοσηλεία στο Δαφνί
Δραματική αύξηση των εκούσιων νοσηλειών στο Ψυχιατρείο μαρτυρούν οι αριθμοί. Την τελευταία πενταετία οι ασθενείς που εισάγονται με τη θέλησή τους για νοσηλεία έχουν αυξηθεί κατά 11%. Σε αντίθεση με το προγενέστερο διάστημα που οι εισαγωγές στα ψυχιατρεία γίνονταν κυρίως ως αναγκαστικές, δηλαδή με εισαγγελική εντολή, πλέον οι ασθενείς δηλώνουν εκούσια εισαγωγή. Σε πολλές περιπτώσεις το επιθυμούν οι ίδιοι προκειμένου να εξασφαλίσουν… διαμονή, φαγητό και φάρμακα για κάποιο διάστημα. Μέσω της νοσηλείας μοιάζουν να αναζητούν προσωρινή ανακούφιση από τα οικονομικά προβλήματα που τους στοιχειώνουν εκτός νοσοκομείου. Σε κάποιες περιπτώσεις πιέζονται ώστε να δηλώσουν ότι επιθυμούν τη νοσηλεία από τους οικείους τους οι οποίοι με τη σειρά τους θέλουν να απαλλαγούν από το οικονομικό άγος αυτών των ασθενών.
 MAIRI LAGANA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου