Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Επιχείρηση - ασπίδα για το κέντρο της Αθήνας


Βοήθεια στους τοξικομανείς που περιφέρονται στους δρόμους επιχειρεί να δώσει δίκτυο σταθμών προένταξης που δημιουργεί ο ΟΚΑΝΑ. Προωθείται δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων

Εικόνες με τοξικομανείς όπως αυτή στη φωτογραφία είναι η καθημερινότητα στους δρόμους της Αθήνας
Εικόνες με τοξικομανείς όπως αυτή στη φωτογραφία είναι η καθημερινότητα στους δρόμους της Αθήνας


Σταθμούς προένταξης τοξικομανών ετοιμάζει στην Αθήνα ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ενώ την ίδια ώρα υπουργείο Υγείας και Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνουν δράση για την προστασία της δημόσιας υγείας στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Ο χρήστης θα μπορεί να βρίσκει τροφή και να κάνει ακόμη και χρήση ουσιών.
Σκοπός του μέτρου είναι να προσφερθεί ένα χέρι βοήθειας στους τοξικομανείς που περιφέρονται σήμερα από δρόμο σε δρόμο της πρωτεύουσας, έπειτα από κάθε «σκούπισμα» της Αστυνομίας.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μένη Μαλλιώρη, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το υπουργείο Υγείας και ο δήμος Αθηναίων, με θέμα «Δράσεις Δημόσιας Υγείας σε εθνικό επίπεδο ? Συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων για το κέντρο της πόλης».
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ σημείωσε ότι οι χρήστες δεν πρέπει να καταλήγουν στη φυλακή και πως πρέπει να επιλέγουν τη θεραπεία από τη φυλάκιση. Παραδέχτηκε, πάντως, πως ?αν και έχει μειωθεί? η λίστα αναμονής παραμένει μεγάλη στην Αττική.
Τις επόμενες μέρες ?είπε? ξεκινά η λειτουργία μονάδας του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία «Λαϊκό» και «Αγιοι Ανάργυροι», ενώ σε δύο εβδομάδες θα λειτουργήσουν οι μονάδες στο «Αττικόν» και το «Δρομοκαΐτειο».
«Ο χρόνος αναμονής για ένταξη έχει περιοριστεί σε μόλις 20 μέρες στη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, μειωμένος είναι και στην Αττική (πέντε, από επτάμισι χρόνια), ενώ θα μειωθεί σημαντικά έως το τέλος του έτους.
Οριακή χαρακτήρισε την κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας ο δήμαρχος Αθηναίων. Ο κ. Γιώργος Καμίνης είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε σε απόγνωση», κάνοντας λόγο για γκετοποίηση, η οποία επέρχεται έπειτα από την ερήμωση του κέντρου της πόλης.
Ο δήμαρχος Αθηναίων υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον υπουργό Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατόν συνθηκών διαβίωσης: «Δεν αρκεί η αστυνόμευση, αλλά χρειάζονται και δράσεις πρόληψης» επεσήμανε ο κ. Καμίνης.
ΔΡΑΣΕΙΣ
Με το πρωτόκολλο δίνεται προτεραιότητα στα σχολεία και στην προαγωγή υγείας της ιατρικής εξέτασης των μαθητών. Αναπτύσσονται δράσεις στις Λέσχες Φιλίας, με σκοπό την εξέταση και παρακολούθηση της υγείας των γεροντότερων και τη διευκόλυνση της συνταγογράφησής τους. Προβλέπονται, επίσης, προληπτικές δράσεις για χρόνιες παθήσεις και αναπτύσσονται προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης χρονίων νοσημάτων (καρκίνος, τεστ Παπ, έλεγχος μαστού, καρδιαγγειακά, διαβήτης, ψυχικά νοσήματα).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου