Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

"ΕΠΙΣΗΜΗ"ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Αρχίζει και επισήμως από σήμερα η διαδικασία για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, συνολικής έκτασης 6,2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Συγκεκριμένα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου ανακοίνωσε την έναρξη του διαγωνισμού για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικό Α.Ε.».

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η «Ελληνικό Α.Ε.» θα επιδιώξει την αξιοποίηση της έκτασης, μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέσει ο επιλεγμένος επενδυτής και θα περιλαμβάνει την έκταση του παλαιού αεροδρομίου Αθηνών, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης και ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων.

Πλεονέκτημα για την αξιοποίηση είναι το γεγονός πως η συνολική έκταση βρίσκεται στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής, κοντά στο κέντρο της Αθήνας, με άμεση πρόσβαση στα νησιά και σε κοντινή απόσταση με το αεροπλάνο από άλλους προορισμούς στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το Ταμείο, στόχος της διαδικασίας είναι να αναμορφωθεί πλήρως η συνολική έκταση, ώστε να αναδειχθεί σε ορόσημο για την περιοχή, ενισχύοντας την ελκυστικότητα της Αθήνας ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού και ως κομβικού σημείου για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ειδικότερα επισημαίνεται, σε σχετική ανακοίνωση, «το Ελληνικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, τρεις φορές μεγαλύτερο σε έκταση από το μέγεθος του Μονακό, δύο φορές μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου και διπλάσιο από το Central Park της Νέας Υόρκης.

»Η διαδικασία αξιοποίησης, που θα απαιτήσει υψηλές επενδύσεις, στοχεύει στην προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι θα διαμορφώσουν σαφείς προτάσεις για την επιτυχημένη ανάπλαση της προνομιακής αυτής έκτασης σε μητροπολιτικό πόλο διεθνούς εμβέλειας και υψηλών προδιαγραφών, πλήρως ενταγμένο στον αστικό ιστό».

Στην πρώτη φάση της διαδικασίας, οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να αποδείξουν ότι πληρούν τα κριτήρια οικονομικής βαρύτητας και αξιοπιστίας, προκειμένου να επιλεγούν για το επόμενο στάδιο. Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως τις 30 Μαρτίου 2012 (17.00 ώρα Ελλάδας).

Οι υποψήφιοι επενδυτές, που πληρούν τα κριτήρια της πρώτης φάσης, θα κληθούν να συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, στο τέλος του οποίου θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, μαζί με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της επενδυτικής πρότασης.

Οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένα ή μέσω συμπράξεων- κοινοπραξιών. Ο προτιμώμενος επενδυτής είναι πιθανόν να ανακοινωθεί κατά το τέλος του 2012. Ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου, ενεργούν η Citigroup Global Markets και η Τράπεζα Πειραιώς.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου