Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Αποτεφρωτήριο στη Αττική: Ιστορία διηγώντας την να κ(λ)αις


Μετά από αλλεπάληλες προσπάθειες για εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Αττική, ο δήμος Μαρκόπουλου ανακοίνωσε ότι διαθέτει χώρο που πληροί τις προυποθέσεις για την κατασκευή του πρώτου δημοτικού αποτεφρωτηρίου. Αναμφισβήτητα μια ιστορική απόφαση.


Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μαρκόπουλου η θέση στην οποία θα ανεγερθεί το αποτεφρωτήριο είναι ιδανική. Βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο τέλος της Αττικής Οδού και είναι μακριά από κάθε κτίσμα, λειτουργικά και οπτικά.




Ιστορικά ο τρόπος με τον οποίο οι λαοί αποχαιρετούν τους νεκρούς τους υποδεικνύεται από τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Ο Ινδουισμός, μια θρησκεία που πιστεύει στην μετεμψύχωση και δίνει έμφαση στο πνεύμα και την ψυχή, καίει τους νεκρούς ώστε να ελευθερώσει το πνεύμα και να διευκολύνει την αναζήτηση της ψυχής στο "νέο" της σπίτι.

Στην αρχαία Ελλάδα και στην αρχαία Ρώμη η αποτέφρωση των νεκρών ήταν σύνηθες φαινόμενο, χωρίς βέβαια να αποτελεί την μοναδική επιλογή. Με την άνοδο του Χριστιανισμού όμως τέτοιες πρακτικές θεωρήθηκαν παγανιστικές και κατά τον 5ο αιώνα η αποτέφρωση των νεκρών είχε εξαφανιστεί από την Ευρώπη.


Αντίθετα από τον Ινδουισμό, ο Χριστιανισμός θεωρεί το σώμα άρρηκτα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο. Η πρακτική της αποτέφρωσης κατά τον Χριστιανισμό δεν... διευκολύνει το έργο του θεού, όταν κάποια ημέρα θα κληθεί να αναστήσει τους νεκρούς. Παρόλα αυτά, η ιδέα της ταφής του νεκρού δεν υπήρξε πάντα αποδεκτή και πολλά κινήματα προσπάθησαν να επαναφέρουν την πρακτική της αποτέφρωσης.


Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως η Αγγλία, η Αυστραλία και η Ολλανδία το ζήτημα της αποτέφρωσης άρχισε να κερδίζει έδαφος και οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους. Το 1902 η Αγγλία ψήφισε νόμο επαναφέροντας την αποτέφρωση στις εναλλακτικές πρακτικές και τα πρώτα κρεματόρια έκαναν την εμφάνισή τους.


Στην σύγχρονη εποχή η αποτέφρωση των νεκρών αποτελεί την λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον ενταφιασμό και τον χώρο τον οποίο απαιτεί. Πολλά νεκροταφεία μεγάλων πόλεων, στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα χώρου και οι κυβερνήσεις είναι αναγκασμένες να αναζητήσουν άλλες πρακτικές. Η αποτέφρωση αντιμετωπίζεται ως η πλέον δελεαστική εναλλακτική πρακτική.


Όταν το 2001 στην γειτονική Βουλγαρία έκανε την εμφάνισή του το πρώτο κρεματόριο πολλοί Έλληνες που επέλεξαν την αποτέφρωση από τον ενταφιασμό, αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν στην γειτονική χώρα. Έχοντας ζήσει την εμπειρία αυτή όταν πέθανε η σύζυγος του, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με την ανάληψη των καθηκόντων του δήλωσε ότι η κατασκευή κρεματορίου στο νομό Θεσσαλονίκης επιβάλεται.


Με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Μαρκόπουλου η δημιουργία ενός αποτεφρωτηρίου στο νομό Αττικής θεωρείται πλέον τετελεσμένο γεγονός.

Η ανακοίνωση του Δήμου Μαρκόπουλου έχει ως εξής:

"Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, στην Συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου 2011, ενέκρινε την δημιουργία (χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία) Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών, πλησίον του υφιστάμενου Κοιμητήριου και σε χώρο που ανήκει στον Δήμο μας.

Η κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου έρχεται να καλύψει μια σημαντική ανάγκη της σύγχρονης Ελληνικής Κοινωνίας, καθώς πολλοί συμπολίτες μας (ανεξαρτήτως θρησκευτικού προσανατολισμού), που επιθυμούν να υλοποιήσουν την προθανάτια επιθυμία (για καύση) εκδημούντων συγγενικών προσώπων τους, αναγκάζονται δυστυχώς σήμερα να απευθυνθούν σε γειτονικές χώρες, με υψηλό οικονομικό και συναισθηματικό κόστος.

Επίσης, η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στα αστικά κέντρα, έχει ουσιαστικά οδηγήσει την υπόθεση αναζήτησης χώρων ταφής σε εκτροχιασμό, με όλα τα Δημοτικά Κοιμητήρια να λειτουργούν στα όρια τους. Το φαινόμενο δε, της πρόωρης εκταφής έχει καταστεί μόνιμος εφιάλτης, για τους συγγενείς των νεκρών.

Η εμπειρία από ομόδοξες χώρες, αλλά και κράτη όπου το Ορθόδοξο στοιχείο έχει έντονη παρουσία, πιστοποιεί ότι η αποτέφρωση είναι συμβατή με την Ορθόδοξη παράδοση, καθώς οι τοπικές Εκκλησίες τηρούν το τελετουργικό της Εξοδίου Ακολουθίας, πριν την καύση του νεκρού.

Η επιλογή της αποτέφρωσης δεν πηγάζει από την απόρριψη ή παράβλεψη της σημασίας της Χριστιανικής ταφής και του (Κτιστού) ανθρώπινου σώματος και σίγουρα δεν είναι μια πράξη μηδενιστική.

Ο χώρος της κατασκευής του Αποτεφρωτηρίου, σε επαφή με το Κοιμητήριο του Δήμου μας, βρίσκεται μακριά από κάθε κτίσμα (λειτουργικά και οπτικά) και πληροί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 του Νόμου 3448/06. Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε, ότι θα τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και θα ακολουθηθεί η σχετική (σύγχρονη) τεχνολογία, όπως ορίζει η ΚΥΑ (Αρ. Οικ. 20232, Αρ. Φ. 745).

Η θέση του Αποτεφρωτηρίου είναι ιδανική, καθώς βρίσκεται κοντά στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και είναι στο τέλος της Αττικής Οδού, εξυπηρετώντας τους οδικούς άξονες Αθηνών-Λαμίας, Κορίνθου και τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Πέραν της κοινωνικής διάστασης, η λειτουργία του Αποτεφρωτηρίου θα έχει και οικονομικά οφέλη για τον Δήμο Μαρκοπούλου.

Το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί είτε από ιδιωτικά κεφάλαια, είτε από χρηματοδότηση (δάνειο) τράπεζας. Σε καμία περίπτωση, η μελέτη και η κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Μαρκοπούλου.

Με αυτή τους την απόφαση, ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, αλλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης που προηγήθηκε, ανταποκρίνονται θετικά και με την ανάλογη ευαισθησία και σοβαρότητα, σε ένα σημαντικό και υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα".
theinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου