Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Επαγγελματίες... επαίτες ειδικευμένοι στις κλοπές



Κυκλώματα από Βουλγαρία – Ρουμανία αναμένονται στην Ελλάδα παραμονές εορτών




Κύμα από επαίτες - επαγγελματίες του είδους αναμένεται να κατακλύσει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις παραμονές των γιορτών σύμφωνα με στελέχη της αστυνομίας, που επισημαίνουν ότι η φιλανθρωπία... μπορεί να κρύβει και κινδύνους, καθώς κάποιοι από αυτούς που εκλιπαρούν για τον οβολό μας είναι άριστα μυημένοι στην τέχνη της κλοπής.

Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει στην «Κ» ότι η επαιτεία και η κλοπή πορτοφολιού από μέλη των οργανωμένων Βαλκάνιων κυκλωμάτων έχει αναχθεί «σε τέχνη και εκπαιδεύονται γι’ αυτό πριν αναλάβουν το πόστο τους». Οι στατιστικές των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι οι επαίτες που συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας σε ποσοστό άνω του 50% προέρχονται από τη Βουλγαρία και περίπου 20% από τη Ρουμανία.

Κατά κανόνα είναι ενεργούμενα οργανωμένων κυκλωμάτων που τους μεταφέρουν στην Ελλάδα ειδικά για το εμπόριο της επαιτείας. Ηλικιωμένοι ανάπηροι και μητέρες με μωρά στην αγκαλιά ζητιανεύουν έξω από σούπερ μάρκετ, φανάρια, ιερούς ναούς και γραφεία δημοσίων υπηρεσιών, ενώ νεαρές γυναίκες στις στάσεις λεωφορείων, σε μεγάλα πολυκαταστήματα και μέσα στα μέσα μεταφοράς εκμεταλλευόμενες τον συνωστισμό «ξαφρίζουν» πορτοφόλια.

Εκπαιδεύονται
Στο Ντιμίτροφγκραντ και σε άλλες πόλεις της νότιας Βουλγαρίας που κατοικούνται από μεγάλους πληθυσμούς αθιγγάνων νεαρά κορίτσια πριν παντρευτούν εκπαιδεύονται στα μυστικά της επαιτείας, πώς δηλαδή να προκαλούν οίκτο, αλλά όχι μόνο. Ασκούν τα δάκτυλά τους ώστε αστραπιαία, χωρίς να γίνονται αντιληπτές, να κόβουν με ξυράφι γυναικείες τσάντες αδειάζοντας το περιεχόμενό τους.
Οι ικανότητες αυτές, όπως λένε αστυνομικοί που συνομιλούν με Βούλγαρους συναδέλφους τους, θεωρούνται προσόν και... προίκα από κάποιες οικογένειες αθιγγάνων όταν προξενεύουν τις ανήλικες κόρες τους. Γνωρίζουν καλά ότι ένας καλός επαίτης ή μια καλή... ελαφροχέρα στη Σόφια ή στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα ή στις Σέρρες είναι πραγματική επένδυση που φέρνει χρήματα στην οικογένεια. Στις οικογένειες αθιγγάνων της νότιας Βουλγαρίας βρίσκεται συχνά η αφετηρία του νήματος για τα κυκλώματα που φέρνουν επαίτες, «πορτοφολούδες, αλλά και γυναίκες για να γεννήσουν και μετά να πουλήσουν τα μωρά τους στην Ελλάδα.

Οπως σχολιάζουν στην «Κ» στελέχη των αρχών ασφαλείας, οι επαγγελματίες ζητιάνοι στην πλειονότητά τους μετακινούνται οργανωμένα από χώρες όπως Βουλγαρία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σκόπια και Αλβανία και δραστηριοποιούνται ανά ομάδες σε ελληνικές πόλεις.

Νόμιμη παραμονή
Ενδεικτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2011 συνελήφθησαν για επαιτεία 596 άτομα, από τα οποία 194 στη Θεσσαλονίκη και 123 στην Αττική - οι αριθμοί αυτοί ωστόσο δεν ανατανακλούν την πραγματική εικόνα. Καθώς οι χώρες καταγωγής πολλών επαιτών ανήκουν στην Ε.Ε. η παραμονή τους στην Ελλάδα είναι νόμιμη, ενώ το αδίκημα της επαιτείας είναι πταίσμα με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές η αστυνομία να μην ασχολείται.

Πρόχειρες εκτιμήσεις αστυνομικών κάνουν λόγο για 1.500 - 3.000 άτομα στην Αττική, ο αριθμός των οποίων εκτινάσσεται την περίοδο των γιορτών ενώ τα έσοδα από τη δραστηριότητά τους κυμαίνονται από 20 - 150 ευρώ τη μέρα, ανάλογα με το «πόστο» και τις «ικανότητές» που διαθέτουν.

«Στο παρελθόν έχουμε πέσει σε οργανωμένα κυκλώματα που με τη βία εξανάγκαζαν ανάπηρους ή και παιδιά να ζητιανεύουν. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειονότητα πρόκειται για άτομα που το κάνουν επαγγελματικά, καθώς δεν ξέρουν να κάνουν κάτι άλλο εκτός του να ζητιανεύουν ή να κλέβουν. Ετσι βιοπορίζονται. Αλλωστε είναι ένα πρόβλημα που αφορά πολλές ευρωπαϊκές πόλεις» σημειώνει στην «Κ» στέλεχος της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, υποστηρίζοντας ότι η λύση για το πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο από τις χώρες καταγωγής τους.

Προσοδοφόρα δουλειά τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα
«Παρακαλώ, βοηθήστε με, πεινάω» λέει ξανά και ξανά στους περαστικούς η γυναίκα που πουλάει χαρτομάντιλα κρατώντας ένα μικρό παιδί, δίπλα σε υποκατάστημα τράπεζας επί της οδού Αριστοτέλους. Στην ερώτησή μας «από πού είσαι» η ίδια επαναλαμβάνει «παρακαλώ, βοηθήστε με, πεινάω» και –ύστερα από λίγες ακόμα προσπάθειες– αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή είναι η μόνη κουβέντα που ξέρει στα ελληνικά. Στη συνέχεια, μαζί με εμάς μαζεύονται και άλλοι «περίεργοι» δίπλα στην αλλοδαπή ζητιάνα. Η ίδια σηκώνεται θυμωμένη λέγοντας κάτι στη γλώσσα της και απομακρύνεται βιαστικά, σχεδόν τρέχοντας. Την επόμενη ημέρα βρίσκουμε τη γυναίκα στο ίδιο σημείο και αυτήν τη φορά την «παρακολουθούμε» διακριτικά. Υστερα από περίπου μία ώρα την πλησιάζει ένας άνδρας, παίρνει χρήματα και της δίνει περισσότερα πακέτα χαρτομάντιλα, αφού πρώτα κοιτάζει δεξιά και αριστερά για αδιάκριτα βλέμματα. «Τη φέρνει κάθε πρωί με αυτοκίνητο που έχει ρουμανικές πινακίδες, την αφήνει λίγο πιο κάτω. Περνάει αρκετές φορές την ημέρα για να δει πώς πάει η δουλειά», μας λέει υπάλληλος καταστήματος της περιοχής. «Αυτή είναι εδώ μόνο τις καθημερινές, που είναι ανοιχτή η τράπεζα. Τα Σαββατοκύριακα τη θέση της παίρνει μια ηλικιωμένη, την οποία επίσης φέρνει εδώ ο ίδιος άνδρας. Η ηλικιωμένη γυναίκα κάθεται στην ίδια στάση, στα γόνατα με σκυμμένο κεφάλι, επί ώρες και το μόνο που κάνει είναι να μαζεύει τα χρήματα από το κυπελλάκι ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αρκετοί είναι εκείνοι που δίνουν χρήματα. Σίγουρα στο τέλος της εβδομάδας μαζεύονται αρκετά», εκτιμά ο ίδιος υπάλληλος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100006_27/11/2011_464337

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου