Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Μας στήνει στον τοίχο το ΔΝΤ




Στην πέμπτη επικαιροποίηση του Μνημονίου και με αφορμή την πρόσφατη έκθεση για την ελληνική οικονομία και την εκταμίευση της 6ης δόσης, η Αθήνα και το Δ.Ν.Τ. κατέληξαν ήδη από τον περασμένο Αύγουστο σε πακέτο μέτρων που θα ληφθούν και θα περιλαμβάνουν νέες φορολογικές ρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Τα νέα αυτά μέτρα συνιστούν τον πυρήνα του νέου Μνημονίου που θα υπογράψει η Αθήνα με τους δανειστές της.

Η αποστολή του Δ.Ν.Τ., με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν, αναφέρει στην έκθεσή της πως η τρόικα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για το Α.Ε.Π., λόγω της λιγότερο ευνοϊκής εξωτερικής ζήτησης, της συρρίκνωσης των τραπεζικών πιστώσεων και της αργής προόδου των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Συγκεκριμένα, προβλέπει ύφεση 6% το 2011, έναντι προγενέστερης πρόβλεψης για συρρίκνωση του Α.Ε.Π. κατά 5,5%. Για το 2012 προβλέπει ύφεση 3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 2,75%.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τόμσεν εξέφρασε την πεποίθηση πως το PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο της απόφασης για «κούρεμα» του χρέους κατά 50%) είναι «κλειδί» για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Στην έκθεση του Δ.Ν.Τ., περιγράφεται ακόμη μία νέα δέσμη φορολογικών μέτρων, με στόχο να επιτευχθούν τα έσοδα που αναμένονται το 2012.

Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη μείωση του αφορολογήτου ορίου όλων των φορολογουμένων στο επίπεδο των 5.000 ευρώ και την εφαρμογή του φόρου επί των ακινήτων.

Το Δ.Ν.Τ. ζητεί τα μέτρα αυτά να συνοδευτούν και από την κατάργηση αρκετών φοροαπαλλαγών και ειδικών φορολογικών καθεστώτων που εφαρμόζονται σε ειδικές κατηγορίες.

Στο νέο πακέτο συμπεριλαμβάνονται επιπλέον αλλαγές στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. για τα νησιά. Είναι γνωστό ότι σήμερα στα προϊόντα που πωλούνται στα νησιά του Αιγαίου εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α., κάτι που το Δ.Ν.Τ. ζητεί να καταργηθεί.

Το Ταμείο ζητεί επιπλέον τη μείωση των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων και αύξηση της φορολογίας στην περίπτωση είσπραξης εσόδων από ενοίκια, στην υπεραξία από πώληση ακινήτων κ.τ.λ..

Στις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν, με βάση τα όσα απαιτεί η τρόικα, συμπεριλαμβάνονται ακόμη η κατάργηση των κατωτάτων ορίων στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και διαδικασίες «φαστ τρακ» στην πραγματοποίηση επενδύσεων.

Συνάντηση τρόικα- Βενιζέλου

Τα μέλη της τρόικα είχαν χθες την πρώτη τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν ειπώθηκε πρόταση για επιβολή νέων μέτρων για το 2012.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης: 

«Κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση της τρόικα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε μία γενική επισκόπηση γύρω από τα μακροοικονομικά δεδομένα και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 και συζητήθηκε η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα. 

Δεν έγινε καμία συζήτηση για νέα μέτρα για το 2012. Αντιθέτως, επιβεβαιώθηκε ότι η εξειδίκευση των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2014-2015 θα γίνει περίπου τον Ιούνιο του 2012. Άλλωστε, δεν είναι δυνατόν οι επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου του 2011 να θεωρηθούν ως χαρακτηριστικές και αντιπροσωπευτικές, γιατί πρόκειται για μία περίοδο με πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και πολλές έκτακτου χαρακτήρα εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως ήταν οι δύο διαδικασίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η υποβολή της πρότασης για το δημοψήφισμα, η αλλαγή στην Κυβέρνηση, κ.ο.κ..

Εκτός από τον κ. Βενιζέλο, η τρόικα έχει δει μέχρι τώρα μόνον έναν υπουργό, τον κ. Ρέππα, με τον οποίο συζήτησε για θέματα δημόσιας διοίκησης και πιο συγκεκριμένα για το ζήτημα της εφεδρείας, ενώ σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Βορίδη, τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Κουτρουμάνη. 

Με τον υπουργό Οικονομικών προβλέπεται να έχει και δεύτερη συνάντηση την Πέμπτη και τρίτη συνάντηση την Παρασκευή, παρουσία και του Πρωθυπουργού, με τον οποίο και θα κλείσει ο κύκλος αυτός των προκαταρκτικών επαφών εν όψει της διαπραγμάτευσης του Ιανουαρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου