Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ανάλγητη συμπεριφορά σε ασθενή κρατούμενο



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Μια περίεργη ιστορία, με βαριές κατηγορίες για αυταρχική και αυθαίρετη συμπεριφορά εκ μέρους της διεύθυνσης των φυλακών Κορίνθου εις βάρος ετοιμοθάνατου κρατούμενου, σπουδαστή πληροφορικής, αποκαλύπτει η zougla.gr.
Πρωταγωνιστές στην ιδιαίτερα δυσώδη υπόθεση, η οποία έτεινε να «φυλακισθεί» πίσω από τα κάγκελα του σωφρονιστικού καταστήματος και να μη δει το «φως» της δημοσιότητας, είναι η διευθύντρια των φυλακών, κυρία Μαρία Ζαφειράκη, και ο τρόφιμος Σπύρος Καρυδάκης, ο οποίος εκτίει πολυετή ποινή κάθειρξης για απάτη σε βάρος της Κτηματικής Τράπεζας.
Κατά τις καταγγελίες του κρατούμενου, η διευθύντρια των φυλακών, λειτουργώντας αυτόβουλα και καταχρηστικά και καταλύοντας κάθε έννοια δικαίου, του στερεί την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται, με αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί συγγενείς του να βρίσκονται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.
«Μου έκοψε την άδεια με το έτσι θέλω»
Καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του, ο κ. Καρυδάκης είχε δείξει καλή διαγωγή, με αποτέλεσμα να πάρει αρκετές φορές 24ωρη άδεια. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, του χορηγήθηκε και εκπαιδευτική άδεια, για να σπουδάσει πληροφορική στα ΙΕΚ Κορίνθου, κυρίως όπως λέει «για να έχει επαφή με τον έξω κόσμο και να μη θυμάται την κακή του υγεία καθώς είναι ''χτυπημένος'' από τον καρκίνο».
Όμως, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, εν μία νυκτί η διευθύντρια των φυλακών τού έκοψε την εκπαιδευτική άδεια με ημερήσια Διαταγή, δίχως να συγκαλέσει πρώτα, ως όφειλε, πειθαρχικό συμβούλιο, για να ζητήσει τη γνώμη του εισαγγελέα, ο οποίος είναι καθ’ ύλην αρμόδιος για τέτοια θέματα. Έτσι τουλάχιστον προβλέπεται από τον νόμο.
Tα ανώνυμα τηλεφωνήματα
Έκπληξη και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως, όταν ο καταγγέλλων μέσω του δικηγόρου του απευθύνθηκε στην κυρία Ζαφειράκη, προκειμένου να διαπιστώσει για ποιο λόγο έγινε ανάκληση της εκπαιδευτικής του άδειας, η τελευταία, σύμφωνα με τα όσα λέει ο κ. Καρυδάκης, δεν του έδωσε κάποια σαφή εξήγηση, αλλά του είπε ότι δέχθηκε κάποια ανώνυμα τηλεφωνήματα που έκαναν λόγο για κακή χρήση της άδειας από μέρους του. Εστίασε στον πρότερο βίο του και κυρίως στο γεγονός ότι για πολλά χρόνια υπήρξε φυγόποινος. Δεν έδωσε όμως βάση στην έμπρακτη μεταμέλεια και την άψογη συμπεριφορά που είχε επιδείξει από τη στιγμή που συνελήφθη, το 2006.
«Όταν προσπάθησα να ρωτήσω την ίδια τον λόγο αυτής της παράνομης τακτικής της, δεν μου απάντησε και, αντιθέτως, αναγκάσθηκα να ρωτήσω μέσω της κόρης μου και δύο γνωστών μου δικηγόρων, για να μάθω τελικά ότι η κυρία διευθύντρια του καταστήματος επείσθη από ''ανώνυμες'' καταγγελίες ότι δήθεν κάνω κακή χρήση της αδείας μου, χωρίς να διευκρινίσει ποτέ, πώς και ποιοι μετέφεραν σε αυτή τις καταγγελίες αυτές» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καρυδάκης.
«Κατέθεσα μήνυση για παράβαση καθήκοντος»
Μάλιστα, ο τρόφιμος έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της διευθύντριας της φυλακής για παράβαση καθήκοντος, καθώς είναι, όπως υποστηρίζει, άκρως παράνομο να ανακαλείς την άδεια ενός κρατούμενου, δίχως πρώτα να συγκληθεί και να αποφασίσει το πειθαρχικό συμβούλιο.
Παράλληλα, αναφέρει πως στις 19 Αυγούστου η κα Ζαφειράκη, αφού του είχε κόψει την άδεια από τις 16 Αυγούστου, συγκάλεσε συμβούλιο (χωρίς όμως να τον ενημερώσει μέσω κλήσης, όπως υποχρεούται), το οποίο αποφάσισε να ανασταλεί η έκδοση απόφασης, μέχρι να έρθει γραπτή εισήγηση του κοινωνικού λειτουργού. Δηλαδή, με απλά λόγια, η απόφαση ήταν ότι δεν θα βγει ακόμα απόφαση. Οπότε ούτε και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να γίνει ανάκληση της άδειας.
Επιπροσθέτως, όταν έπειτα από πίεση ο κ. Καρυδάκης κατάφερε να πάρει στα χέρια του αντίγραφο της ημερήσιας Διαταγής της διευθύντριας, με έκπληξη διαπίστωσε πως ένας από τους λόγους για τους οποίους η κα Ζαφειράκη τού είχε ανακαλέσει την άδεια ήταν το γεγονός πως πάσχει από καρκίνο, θεωρώντας πως δεν συνάδει ένας καρκινοπαθής να παρακολουθεί μαθήματα σε ΙΕΚ.
Τέλος, ο καταγγέλλων αναφέρει πως σε ακρόαση που είχε με τη διευθύντρια, ενώπιον του αρχιφύλακα, του είπε να μην επιμένει για την άδειά του, καθώς αυτή έχει ανακληθεί από την ίδια, «ενημερώνοντάς» τον πως θα γίνει και ένα πειθαρχικό συμβούλιο για… τυπικούς λόγους.
«Πρόκειται για παράβαση καθήκοντος»
Για παράβαση καθήκοντος από μεριάς διευθύντριας κάνει λόγο ο νομικός εκπρόσωπος του κ. Καρυδάκη, ο οποίος μίλησε στη zougla.gr.

O δικηγόρος του καταγγέλλοντος επισημαίνει ότι, ενώ είχε στα χέρια του εισαγγελική παραγγελία, με την οποία ζητούσε την ημερήσια διαταγή της διευθύντριας, με την οποία σταμάτησε να ισχύει η άδεια, η τελευταία αρνήθηκε να του τη δώσει, λέγοντας «εγώ δεν σας τη δίνω και κάντε ό,τι καταλαβαίνετε».
Πρέπει να σημειωθεί πως, αν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο, πρόκειται για παράβαση καθήκοντος, το οποίο μάλιστα διώκεται αυτεπάγγελτα.
Η αρμόδια εισαγγελέας, πληροφορούμενη το γεγονός, παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια δυστοκία στο συγκεκριμένο θέμα και, μιλώντας με τον προϊστάμενο της εισαγγελίας, ενημέρωσε τον δικηγόρο ότι δεν θα ασκήσει δίωξη, προτρέποντάς τον (αν θέλει να προχωρήσει την υπόθεση) να υποβάλει μήνυση.  
Τι δηλώνει η διευθύντρια
Η zougla.gr επικοινώνησε με τη διευθύντρια των φυλακών Κορίνθου, κυρία Μαρία Ζαφειράκη, η οποία δήλωσε πως έχει συγκληθεί το συμβούλιο και πως το θέμα έχει λήξει υπηρεσιακά. Παράλληλα, τόνισε πως ένας διευθυντής δεν καταχράζεται την εξουσία που έχει, συμπληρώνοντας ότι ένας κρατούμενος μπορεί να λέει ό,τι θέλει.
Τι απαντάει το υπουργείο
Η zougla.gr επικοινώνησε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο μέσω ανακοίνωσης αναφέρει ότι «ο κρατούμενος για τον οποίο ρωτάτε εκτίει ποινή δις ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον καθείρξεις 12 ετών και 5 ετών. Πράγματι έκανε χρήση εκπαιδευτικής άδειας ως φοιτών σε τοπικό ΙΕΚ, με απόφαση Συμβουλίου.
Η Διευθύντρια του εν λόγω Κ.Κ. υπέβαλε αναφορά στο Υπουργείο, με την οποία εξηγεί μεταξύ άλλων ότι τα ΙΕΚ δεν ανήκουν σε καμία θεσμοθετημένη βαθμίδα εκπαίδευσης. Αυτό επιβεβαιώνεται και από έγγραφο περιφερειακής υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Επίσης αναφέρεται ότι το 1990 ο εν λόγω κρατούμενος είχε αποδράσει και συνελήφθη μετά 16,5 έτη, ενώ σε φάκελο άλλων καταστημάτων κράτησης φέρεται ως κάτοχος πτυχίου πανεπιστημίου.
Το άρθρο 58 παρ. 2 του Σωφρονιστικού Κώδικα προβλέπει τη μη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας για κατώτερη βαθμίδα απ’ αυτή που σπούδασε ο ενδιαφερόμενος. Η αναφορά της Διευθύντριας διαβιβάστηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, για να διερευνηθεί η νομιμότητα της χορήγησης άδειας, και αναμένονται τα αποτελέσματά της.
Ήδη όπως μας ενημέρωσε η Διευθύντρια, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του καταστήματος κράτησης, στο οποίο προεδρεύει Δικαστικός Λειτουργός, αποφάσισε την ανάκληση της χορηγηθείσας άδειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου