Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Αισιόδοξος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Βέβαιος ότι η Βρετανία δε θα καταφέρει να περάσει τις θέσεις της για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, στη συνεδρία της 14ης Δεκεμβρίου, όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. προκειμένου να εγκρίνει το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, εμφανίστηκε το Σάββατο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης.

«Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να κινείται στη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή με διαβήματα, τα οποία θα πρέπει να αποτρέψουν κάτι ανάλογο. Είμαι βέβαιος ότι μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου θα διαφανεί κατά πόσον είναι δυνατόν να περάσει κάτι ανάλογο. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας το θεωρώ κάπως αδιανόητο και αδύνατο όσες απόπειρες και όσες προσπάθειες και αν καταβάλει η Βρετανία», τόνισε.

Αφορμή της χθεσινής του τοποθέτησης ήταν η επιμονή της βρετανικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. να εξαλείψει τις προϋποθέσεις (επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών σε όλες τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού) για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Σώματος την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε αναμένεται να υιοθετηθεί το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο.

«Αυτό που έχει σημασία, αξιολογώντας τα γεγονότα και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην Κύπρο, είναι το ισχυρότατο ψήφισμα που έχουμε επιτύχει, το οποίο από τη μία αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διερεύνηση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου και από την άλλη καταδικάζει την Τουρκία για τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα», πρόσθεσε.

«Παράλληλα αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα των ερευνών αλλά και της τυχόν ύπαρξης αερίου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει, όχι μόνο τον καταλύτη για λύση, αλλά και γενικότερα για την περιφερειακή ανάπτυξη και ειρήνη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου